Tufekčić (SDA) odbija zakazati sjednicu Doma naroda o Izbornim jedinicama

Nakon što je Predstavnički dom federalnog Parlamenta usvojio Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH očekuje se i sazivanje sjednice federalnog Doma naroda.

Usvojeni Zakon izazvao je buru negodovanja kod stranaka sa hrvatskim predznakom, zastupnici HDZ-a i HDZ-a 1990 napustili su sjednicu Parlamenta FBIH, a upitno je i njihovo dalje učešće u radu ovog zakonodavnog tijela.

Zbog svega je teško očekivati da će sjednicu po ovom pitanju zakazati predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BiH).

Prema provjerenim informacijama, u toku je živa aktivnost Kluba Bošnjaka u Domu naroda koji bi formalno trebao predati zahtjev za sazivanje vanredne sjednice, no do predaje zahtjeva još uvijek je dug put, a glavna prepreka na njemu, sve su prilike neće biti Bradara, nego SDA-ov Jasenko Tufakčić.

Prema propisanim procedurama, nakon što bi Klub Bošnjaka predao zahtjev za sazivanje vanredne sjednice predsjedavajuća Bradara imala bi 15 dana roka da sazove sjednicu, a ukoliko to ne učini sjednicu u roku od sedam dana može sazvati dopredsjedavajući Jasenko Tufekčić iz SDA.

No tu se stvari komplikuju i to je razlog zbog kojeg zahtjev za sazivanje sjednice još uvijek nije predat, iako je vremena sve manje.

Informacije do kojih je došao portal Vijesti.ba govore kako je Tufekčić svojim stranačkim kolegama i samom vrhu SDA poručio kako u ovoj priči ne mogu računati na njega. Tufekčić je navodno ljut na SDA što nije stala uz njega kada je u javnost isplivala afera koju je otkrio CIN, a u kojoj je utvrđeno da je ovaj delegat pravdao troškove lažnim podacima.

Tufekčić smatra da je nakon dospijeća afere u javnost, SDA podržala sekretara Doma naroda Parlamenta FBiH Izmira Hadžiavdića u podnošenju krivične prijave Tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv njega zbog zloupotrebe naknade za troškove prevoza.

Prema našim informacijama u uvjeravanje Tufekčića da zakaže sjednicu uključio se i samim stranački vrh SDA, no za sada bezuspješno.

Ukoliko bi se pak Tufekčića uspjelo uvjeriti da sazove sjednicu, pod pretpostavkom da to ne uradi Bradara, biće interesantno pratiti poteze koje će povući stranke sa hrvatskim predznakom. Pretpostavlja se da bi u tom slučaju Klub Hrvata u Domu naroda potegnuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa pa bi na koncu o svemu odlučivao Ustavni sud FBiH.

Upravo iz ovog razloga, a obzirom da je do oktobarskih izbora sve manje vremena, jasno je kako bi zahtjev za sazivanje sjednice trebalo poslati što prije, već tokom tekuće sedmice, kako bi Zakon eventualno mogao stupiti na snagu prije izbora.

Podsjetimo, zakon je u Predstavničkom domu usvojen glasovima iz klubova Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i Naše stranke.

Leave a Comment