Upozorenje Ambasade SAD-a i OHR-a: HDZ, SNSD, DNS i HSS odgovorni za širenje kriminala u cijeloj BiH

 

(Patria) – Iz OHR-a i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH kritizirali su u petak poslije podlene HDZ BiH, SNSD, DNS i HSS više zanima uskostranačka politika nego zaštita sigurnosti građana BiH.

„Pojedine političke partije danas su u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučile da ugroze borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma i drugih oblika teškog kriminala. Umjesto da usvoji izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH koje bi omogućile policiji, tužiteljima i sudijama da uspješnije provode istrage, podižu optužnice i osuđuju kriminalce, Dom naroda je odgodio odlučivanje iako je Parlament već odavno probio rok koji je dao Ustavni sud“, saopćeno je iz OHR-a i Ambasade SAD, prenosi agencija Patria.

„To je neprihvatljivo, posebno zato što su izmjene i dopune – koje je Predstavnički dom već usvojio – u skladu sa međunarodnim standardima, a izradila ih je bh. ekspertna radna grupa, ne političari“.

Iz OHR-a i Ambasade SAD-a su poručili da država treba imati snažan Zakon o krivičnom postupku koji je u skladu sa ustavom i koji omogućava brzo postizanje pravde.

„Zbog današnje odluke, određeni stranački lideri i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH su direktno odgovorni za eventualno dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH. Jasno je da HDZ BiH, SNSD, DNS i HSS više zanima uskostranačka politika nego zaštita sigurnosti građana BiH“, navodi se reakciji.

Leave a Comment