Vantjelesna oplodnja mnogima jedina šansa za roditeljstvo

 

Posljednjih šest godina u Prijedoru aktivno djeluje Udruženje „Bebe 2“, koje trenutno okuplja 30 parova s problemom steriliteta.

Nataša Stojičić, predsjednica Udruženja, osnovanog nakon istoimenih u Trebinju i Zvorniku, ne krije da je vantjelesna oplodnja mnogima i jedina šansa za roditeljstvo, izuzetno skupa i dugotrajna.

 Dva pokušaja

– Postupak vantjelesne oplodnje s terapijom košta 5.500 maraka. Dva puta možemo pokušati besplatno jer te troškove snosi RS. No, rijetko ko uspije da želju za roditeljstvom ostvari iz ta dva pokušaja – kaže Stojičić.

Naglašava da parovi koriste usluge klinika iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Makedonije, Srbije, pa i Grčke.

– Samo u Zagrebu ima najmanje pet klinika koje se bave ovim problemom. U jednu od njih u kojoj se rodilo pet beba najčešće odlazimo. A bitno je i da se uklopimo u troškove liječenja da, naprimjer, ne plaćamo smještaj. Dragocjena nam je i podrška Grada, koji nam godišnje za treći postupak izdvaja 30.000 maraka. Po paru je to 2.500 maraka, a sredstva se dobivaju lično, da bi svako mogao odabrati mjesto gdje će se liječiti – ističe Stojičić.

STOJIČIĆ: Troškovi liječenja

 

Dodaje da je većini parova problem novac jer, da ga ima više, i postupci bi bili češći. Tu je i uvijek prisutan strah od neuspjeha, ali i stalna trka s biološkim satom.

 Najveća želja

– Trošimo se psihički, fizički i finansijski. To je pravi udar na organizam. No, uprkos tome, moja najveća želja je da se ostvarim kao majka. Niko od nas ne zna šta je pravi uzrok steriliteta. Zato i tražimo stručnjake koji će nam se u potpunosti posvetiti pošto je svaki par zaista priča za sebe – naglašava Stojičić.

12 beba za šest godina

Prema evidenciji koju vode u Udruženju, od 2012. godine vantjelesnom oplodnjom u Prijedoru je rođeno 12 beba.

– Među njima ima i blizanaca – kaže Stojičić.

Leave a Comment