VUK HAMOVIĆ DOBIO BESPLATNU KONCESIJU U STANARIMA: Skandal se pokušao zataškati usvajanjem novog zakona u Skupštini RS

Đokić, pogodujući EFT-u, oštetio budžet RS za osam miliona maraka; Samoinicijativno izmijenio brojne koncesije na štetu Republike Srpske.

 

Petar Đokić, ministar industrije i energetike u Vladi RS, oštetio je budžet entiteta za osam miliona konvertibilnih maraka.

Šteta je nastala nakon što je Đokić, samoinicijativno, izmijenio Pravilnik o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije.

Đokić je teško krivično djelo počinio 21. jula 2016. godine kada je promijenio Pravilnik čime je određenim koncesionarima omogućio besplatnu eksploataciju uglja; Istovremeno je drastično smanjio naknadu za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje.

Sve to učinio je kako bi pogodovao firmi EFT, koja je vlasnik TE “Stanari”.

Đokić smatra da je uspio teški kriminalni akt zataškati, tako što je 08.02. ove godine Narodna skupština RS usvojila po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, kojim su njegove ranije samoinicijativne promjene Pravilnika legalizovane.

Međutim, zakon se ne primjenjuje retroaktivno, tako da ostaje krivično djelo koje je Đokić počinio i šteta od osam miliona maraka, zbog koje će se lider socijalista, kad tad, morati procesuirati.

Takođe, bitno bi bilo pregledati brojne druge koncesije iz resora Ministarstva energetike, jer je Đokić na njima, samoinicijativno, “uradio intervencije” koje su odreda protiv zakona i štetne su po budžet RS.

Prema mojim izvorima iz Vlade RS, Đokić je, bez ičijeg znanja, prepravio brojne koncesije, tako da je šteta koju je načinio višestruko veća od utvrđenih osam miliona, koji su direktna posledica pogodovanja EFT-u.

Petar Đokić, ministar inudstrije i energetike u Vladi RS, vidno je nervozan zbog istrage koju protiv njega vodi MUP RS zbog izmjena Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije.

Istraga protiv Đokića se vodi jer je smanjio koncesione naknade EFT-u Vuka Hamovića za TE “Stanari”.
Iz policije su ranije potvrdili da je istraga u toku i da je vodi Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom.

Đokić, nezvanično, tvrdi da mu je “sve namješteno” i da je štetni Pravilnik donesen bez njegovog znanja, a po nalogu Milana Baštinca, pomoćnika ministra industrije i energetike.

Baštinac je ključna osoba za komunikaciju između Vrha Režima i EFT-a i učesnik je svih dogovora, posebno tajnih, koji su dominantni u cijelom projektu TE “Stanari”.

Leave a Comment