ZAKAZANA VANREDNA SJEDNICA SKUPŠTINE TK: Kukić i Radončić udruženim snagama ruše Vladu premijera Gutića?!

 

Dopredsjednik SDA, Safet Softić, potvrdio je za “Slobodnu Bosnu” vijest da je zakazana hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj će se glasati o povjerenju aktuelnoj Vladi premijera Bege Gutića.

Zakazivanje sjednice inicirao je Mirsad Kukić koji je prije dva dana razriješen dužnosti predsjednika Kantonalnog odbora ove stranke u Tuzli u kojoj je uvedeno povjerenstvo.

Prema nezvaničnim ali prilično pouzdanim informacijama, Kukić se sinoć u Sarajevu sastao s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, i po svemu sudeći dogovorili su suradnju na projektu rušenja aktuelne Vlade u Tuzli.

Nakon što je Predsjedništvo SDA prije dva dana donijelo odluku da se u Kantonalnom odboru SDA Tuzla uvede povjereništvo, počele su priče da će Kukić iz osvete inicirati rušenje Vlade Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, smijenjeni predsjednik Kantonalnog odbora SDA Mirsad Kukić, preko njemu bliskih zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona, još u oktobru je pokrenuo medijske spekulacije o smjeni Vlade TK koju predvodi premijer Bego Gutić. Zastupnici Rasim Dostović, Azra Kahrimanović, Jasmina Lugavić i Mirsad Bečić tada su u javnom saopćenju naveli da će kao i do sada poštovati i provoditi odluke Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK, ali i da će “podržati odluku o smjeni premijera Vlade TK ukoliko ona bude razmatrana od strane zastupnika u Skupštini TK”.

Podsjetimo, sudsko vijeće Kantonalnog suda u Tuzli je u aprilu 2005. Kukića osudilo zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti dok je bio na poziciji direktora Rudnika Banovići. Tada je, između ostalog, proglašen krivim jer je od ovog rudnika dva puta nezakonito naplatio odštetu za oštećenja na majčinoj kući koja je navodno nastala zbog eksploatacije uglja.

Općinski sud u Sarajevu, sredinom marta prošle gdoine, potvrdio je optužnicu protiv Kukića zbog krivičnog djela ”primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem”.

Kukić je inače suvlasnik Rudnika Banovići, a njegov politički uspon počinje nakon što je na čelo SDA došao Sulejman Tihić, s kojim je Kukić bio u iznimno dobrim odnosima.

Leave a Comment