Zbog čega je Fahrudin Radončić kupovao opremu za špijuniranje?

 

Oglasio se i Savez za bolju budućnost (SBB) povodom naoružavanja MUP-a Republike Srpske (RS). Kupljenih 2.500 pušaka je, smatra šef te stranke Fahrudin Radončić, previše, ali motivi nabavke i namjena tog oružja, sudeći prema sadržaju njegovog obraćanja, nisu sporni.

Procijenio je Radončić, autoritetom nastavnika likovnog vaspitanja, da bi direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić trebao podnijeti ostavku “iz moralnih razloga” jer je potpisao saglasnost za nabavku oružja.

Opravdanost poziva na ostavku šef SBB-a crpi iz spoznaja koje je stekao tokom mandata na čelu Ministarstva sigurnosti BiH. On kao bivši ministar sigurnosti, pojasnio je medijima, zna da je 2.500 pušaka previše i da direktor OSA-e BiH nije trebao “potpisati saglasnost”.

Da je mandat na čelu Ministarstva sigurnosti BiH potrajao nešto duže, odnosno da nije smijenjen zbog paljevine Predsjedništva za vrijeme tog mandata, možda bi Radončić spoznao i da OSABiH ne daje saglasnost za uvoz oružja već mišljenje koje nema obavezujući karakter. S druge strane, otvorena je i vrlo izgledna mogućnost da je “saglasnost” OSA-e o uvozu oružja Radončić iskoristio za novu seriju obračuna sa ovom Agencijom, koje, podsjećanja radi, skupa sa političkim partnerima iz SNSD-a i HDZ-a BiH provodi već mjesecima.

Pomalo čudi Radončićevo nepoznavanje zakonskih procedura u vezi s radom OSA-e. Ne toliko zbog iskustva skraćenog mandata ministra sigurnosti već prethodnog iskustva u kupovini opreme za špijuniranje za vlastite potrebe i potrebe kompanije kojoj danas “pruža konsultantske usluge”.

Upitno je da li je Radončić zatražio “saglasnost” OSA-e pri kupovini opreme za tajno praćenje, snimanje i blokiranje signala, a još je upitnija praktična namjena uređaja koje je kupovao. Sadržaj jedne od tih narudžbi možete pogledati u priloženoj fotografiji.

Zabrinjavajuća je i mogućnost da je Radončić preuzeo dužnost ministra sigurnosti BiH bez poznavanja osnovnih odredbi Krivičnog zakona Federacije BiH, a još više zabrinjava mogućnost da je te zakonske odredbe svjesno kršio.

Tako se, primjera radi, Član 189. spomenutog zakonskog rješenja odnosi na neovlašteno optičko snimanje te sugerira sankciju zatvorske kazne do tri godine za “osobu koja snimi drugu osobu bez njenog pristanka u njenim prostorijama ili ko takav snimak direktno prenese trećem ili ko mu takav snimak pokaže ili mu na koji drugi način omogući da se s njim direktno upozna”.

Leave a Comment