Zbog čega policija čuva Jasmina Imamovića i hapsi građane sa cvijećem u rukama?

 

Paranoidna shizofrenija je najčešći oblik shizofrenije u većini dijelova svijeta. Zbog toga je mnogi nazivaju jednostavno “shizofrenijom”. Kliničkom slikom dominiraju relativno stabilne, često paranoične iluzije, obično praćene halucinacijama slušne vrste i perceptivnim poremećajima.

Primjeri najčešćih simptoma su:

  • osjećaj da te netko progoni ili kuje zavjeru protiv tebe;
  • deluzija da si netko drugi ili da si na posebnoj misiji;
  • uvjerenost u promjene na vlastitom tijelu;
  • neobjašnjiva ljubomora i gnjev;
  • svadljivost i agresivnost;
  • slušne halucinacije (prijetnje, zapovjedi, zviždanje, zujanje, smijeh);
  • olfaktivne (mirisne) ili gustativne (okusne) halucinacije;
  • seksualne i druge taktilne halucinacije;
  • tjeskoba i uznemirenost;
  • suicidalne misli i ponašanje.

Dijagnoza kao uvod, bar od strane autora ovog teksta, ne odnosi se niti na jednu osobu konkretno. Ova dijagnoza vrlo moguće pokazuje psihičko stanje vlasti na svim nivoima, ali mogla bi poslužiti da razumijemo i današnji fizički obračun sa građanima Tuzle od strane policije te hapšenje čovjeka sa buketom cvijeća u rukama.

Kada imate osjećaj da vas neko progoni ili kuje zavjeru protiv vas, a uz to se nalazite na odgovornoj funkciji, svakako da ćete biti na oprezu i imati „crveni telefon“ za hitni kontakt sa čuvarima reda, života i vašega tijela.

Ako si uz to u deluziji da si na posebnoj misiji, onda čak sebi „utuviš“ u glavu da te neko želi smaknuti zbog, recimo… ukidanja kantona. Još ako ste uvjereni da ste vi baš taj koji će sigurno ukinuti kantone, onda je ta deluzija vrlo opravdana.

Uz sve to, može vam se desiti da se uvjerite u promjene na vlastitom tijelu, možda na licu. Pa pustite bradu da te promjene prikrijete.

Ljubomora vas posvađa sa vrlo bliskim ljudima. Toliko vas izjeda da postanete agresivni i svadljivi, pa recimo svog prvog stranačkog kolegu, samo zbog toga što je na većoj funkciji u stranci od vas, optužite da kuje zavjeru protiv vas. Sa, recimo… Mirnesom Ajanovićem i pojedinim portalima koje plaća.

Ako ste preživjeli sve do sada navedeno, na red dolaze slušne halucinacije, zviždanje, zujanje, prijetnje. Pa onda mislite da vam se pred uredom okupila masa zbog nekakvog protesta. Možda zbog nekakvih stanova koje su davno platili ali nikada nisu u njih uselili.

Pogledate kroz prozor, i pod uticajem gore pomenutih halucinacija, vidite lika sa buketom cvijeća. Ali, vi ne vidite buket nego opasno oružje koje je uperio baš prema vašem prozoru. Hvatate za „crveni telefon“ i zovete policiju.

Dalji tok događaja možete pogledati i na drugim portalima. A mi se samo možemo pitati – pa Bože, kakve sad veze ima ova dijagnoza u uvodu sa tamo nekakvim despotom? (Danijel Senkić)

Leave a Comment