Zloupotreba podataka Amra Zulfikarpašić prijavila Novalića CIK-u: Otkud premijeru moji lični podaci?

Profesorica Amra Zulfikarpašić uputila je pitanje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću u vezi s korištenjem ličnih podataka penzionera u svrhe slanja propagandnog materijala te poručila da je riječ o zloupotrebi.

“Na osnovu koje ‘zbirke podataka’ je premijer dobio podatke o meni, mojoj adresi i statusu penzionera. Osim toga, čak i da je zakonito raspolagao zbirkama podataka, nijedan zakon ne dozvoljava da premijer koristi moje podatke u svrhu pisanja propagandnog pisma”, rekla je Zulfikarpašić koja je danas premijera Federacije BiH Fadila Novalića prijavila Centralnoj izbornoj komisiji i Agenciji za zaštitu podataka.

Povod je pismo koje je uputio penzionerima, u kojem promoviše svoj rad na način da penzije proglašava svojom i zaslugom SDA, a ne njihovim zakonskim pravom.

“Nekoliko dana pred izbore pisati ‘šta je zatečeno’, ‘šta se uradilo’, a ‘šta se namjerava uraditi’, uz obećanje povećanja penzije već od januara 2019. godine, s pozivom da mi penzioneri ‘ostanemo i dalje partneri onima koji sistemski, hrabro i odlučno rješavaju probleme u našem društvu’, te da ‘budemo uz one koji rade na našu i opću dobrobit naše države i društva’ predstavlja klasičnu zloupotrebu mojih ličnih podataka da bi se slalo pismo klasičnog prikrivenog izborno-propagandnog sadržaja, a ne da bi se penzioneri obavijestili o tome kakvo je stanje u vezi s njihovim pravima i statusom”, kaže profesorica Zulfikarpašić.

Od CIK-a i Agencije za zaštitu ličnih podataka zatražila je da pokrene postupak i utvrdi odgovornost premijera Fadila Novalića.

Podsjećamo, premijer FBiH Fadil Novalić poslao je pismo na adrese nešto više od 347 hiljada penzionera u FBiH, nekoliko dana uoči izbora, gdje izlaže šta je urađeno za tu populaciju, računajući da penzioneri do nedjelje neće zaboraviti sadržaj te da će shodno tome i glasati.

 

Leave a Comment