Američki kongresmen o bh. političarima: Ja nemam ličnog vozača i njihove beneficije

 

Scott Perry o BiH

 

Za razligu od funkcionera u BiH, Perry kaže da Nemam ličnog vozača.

“Imam vozilo koje je prešlo oko 270.000 milja (434.000 kilometara) i sam ga vozim. Ne primam naknadu za odvojeni život. Dobijete platu i snađete se”, kazao je Perry.

Upitan je ako bi zbog nekog razloga okončao vaš radni odnos u Kongresu, da li bi dobio tzv. „bijeli hljeb“ kao pomoć tokom tranzicije.

“Ne. Pronađete posao. Je li tako”, kazao je. Perry je upitan kako se osjeća kada čuje da veliki broj bh. političara primaju te beneficije i više od toga?

“Sve zavisi od stanovnika Bosne. Pomogli smo i ohrabrili ih da uspostave njihov sistem koji odgovara njihovim potrebama. Naravno, kao primjer želimo pružiti Sjedinjene Države, da budu u službi naroda. Narod ih bira, a oni služe narod. Ali do njih je hoće li zahtijevati nešto od izabranih zvaničnika”, istaknuo je on.

Trenutno, uz zakonodavne obaveze, obavlja dužnost generala u rezervnom sastavu Nacionalne garde Pennsylvanije. Smatra se jednim od najodanijih saveznika predsjednika Trumpa u Kongresu.

“Prema mojim saznanjima potrošili smo 10 miliona dolara u pokušajima, tokom prethodnih pet godina, da podržimo uspostavljanje zapadnog stila pravosudnog sistema koji je nezavisan i oslobođen od korupcije. Pokušali smo pomoći bosanskohercegovačkom narodu da uspostavi vlastiti sistem koji će odgovarati njihovim potrebama, ali i koji će poštovati principe borbe protiv korupcije i nezavisnost. Spremni smo da pomognemo. Ali nismo spremni da bacamo novac u rupu bez dna. Program je tekao svojim tokom. Na žalost, ne izgleda kao da je ispunio ciljeve, ali smo u velikoj mjeri zavisili od bh. Vlade da uradi više po tom pitanju”, kazao je Perry.

Leave a Comment