AUSTRIJA: Sud poništio odluku premijera Kurtza o zatvaranju šest džamija

 

U sudskoj odluci se navodi da je državni Odjel za vjerske poslove napravio proceduralnu grešku, odnosno kako Arapskoj vjerskoj zajednici nije dao dovoljno vremena da ukloni nedostatke, te da je s tim u vezi ovakva odluka protivzakonita
SVIJET
Objavljeno 15. Februara 2019. 09:41

 

Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici, uz obrazloženje da je ona protuzakonita, prenosi Anadolu Agency (AA).

Austrijski list “Kurier” je objavio kako u sudskoj odluci stoji da je državni Odjel za vjerske poslove napravio proceduralnu grešku, odnosno kako Arapskoj vjerskoj zajednici nije dao dovoljno vremena da ukloni nedostatke, te da je s tim u vezi ovakva odluka protuzakonita.

Predsjednik Islamske zajednice Austrije (IGGO) Umit Vural istakao je kako sud u ovoj zemlji ima veoma značajnu ulogu korektora u vremenu kada je dominantan populizam. Prema njegovim riječima, ovom odlukom su propali planovi vlade u o zatvaranju džamija, a one će nastaviti djelovati u sastavu IGGO-a.

Austrijski premijer Sebastian Kurz izjavio je u junu prošle godine kako je njegova zemlja, u okviru “Borbe protiv političkog islama” donijela odluku o zatvaranju sedam džamija, te protjerivanju više imama zbog njihovog finansiranja iz inostranstva.

Ministar za Europsku uniju (EU) Gernot Blumel je rekao kako je zabranjen rad i jednoj džamiji pri turskoj zajednici u toj zemlji, zbog navodno širenja “turskog nacionalizma, te djelovanja bez dozvole Islamske zajednice u Austriji”.

Predstavnici turske vjerske zajednice se reagovali i obavili neophodne izmjene, te je džamija ponovo otvorena.

(Izdvojeno.ba)

Leave a Comment