BH Telecom predstavio mogućnosti 5G mreže, poručuju da su spremni za nove tehnologije

 

U sklopu SFF-a

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman je izjavio kako je njegova kompanija dobijanjem licence za 4G započela provedbu projekta 4G plus i kako trenutno završavaju provedbu tog projekta napredne tehnologije 4G.

“Najavili smo da ćemo u okviru SFF-a predstaviti 5G tehnologiju, mogućnosti, iskustva i sve što ova tehnologija iz sastava industrijske revolucije 4.0 nudi. Sada dovodimo 5G, predstavljamo iskustva i mogućnosti te mreže uz saradnju sa svjetskim tehnološkim liderima, našim partnerima Huawei, Ericson i Samsung”, kazao je Kahriman.

Naveo je kako se nada da će svi imati priliku da vide mogućnosti tehnologije 5G, odnosno njene brzine koje se kreću preko 1GB u sekundi.

Foto: I.Š./Klix.ba

Foto: I.Š./Klix.ba

 

“BH Telecom poseban fokus stavlja, pored tehnološkog razvoja, na unapređenje sadržaja BH Telecoma, atraktivnosti ponude. Pokrećemo aktivnosti ka implementaciji jedne od najvećih platformi za produkciju audio-vizuelnih sadržaja u saradnji sa produkcijskim i televizijskim kućama, naravno i sa SFF-om, sve u cilju zadovoljstva naših korisnika”, rekao je Kahriman.

Adnan Huremović, vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehnologiju i razvoj servisa BH Telecoma, izjavio je kako je BH Telecom u prethodnih pola godine investiranjem u infrastrukturu omogućio uvođenje najsavremenijih tehnologija, uz ostalo i 5G mreže.

Foto: I.Š./Klix.ba

Foto: I.Š./Klix.ba

 

“BH Telecom je investirao u prvih pola godine više nego u istom periodu prethodne tri godine skupa. Riječ je o skupu više projekata, rekonstrukciji cijele tehnološke infrastrukture BH Telecoma u mobilnoj i fiksnoj mreži, koja omogućuje trenutno pokrivanje više od 50 posto teritorije BiH sa 4G plus tehnologijom. Taj projekat očekujemo da se završi u narednih mjesec-dva na prostoru cijele BiH”, istakao je Huremović.

Također je izvršena, prema njegovim riječima, zamjena infrastrukture u cijeloj jezgri mreže BH Telecoma, u skladu sa najsavremenijim potrebama korisnika.

“Kad je riječ o samoj fiksnoj mreži, uradili smo zamjenu infrastrukture koja omogućava za više od 50 hiljada korisnike brzine i do 1 GB u sekundi. Sve to nam je otvorilo vrata za prezentaciju 5G mreže za šta je BH Telecom tehnološki spreman”, zaključio je Huremović.

Leave a Comment