Denis Bećirović poslao oštru poruku Bakiru Izetbegoviću

 

PSBiH

 

Delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović uputio je pismo u kojem je javno pozvao predsjedavajućeg ovog doma Bakira Izetbegovića da sazove sjednicu Doma naroda.

“Gospodine Izetbegoviću, prošlo je više od šest mjeseci od konstituiranja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Nažalost, Dom naroda ne funkcionira. Također, više od deset mjeseci ne radi ni Predstavnički dom. To je otvoreno i flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i Poslovnika o radu Doma naroda i Predstavničkog doma.

 

 

Dom naroda u novom sazivu nije usvojio nijedan zakon. U parlamentarnoj proceduri je više od 30 zakona koji su na čekanju. Desetine važnih međunarodnih ugovora su na čekanju što nanosi ogromne štete. Zbog opstrukcija i potpunog zastoja u radu državnih organa vlasti blokirane su stotine miliona eura za kapitalne investicije i javne radove koji znače zapošljavanje hiljada radnika u Bosni i Hercegovini”, navodi se u pozivu.

Bećirović navodi da “zbog takvog neodgovornog odnosa trpe podjednako građani u cijeloj Bosni i Hercegovini, da za takvo antiustavno i nezakonito ponašanje mora postojati odgovornost – nismo svi isti i zato moramo stvari precizirati i do kraja ogoliti“:

“Gospodine Izetbegoviću, imajući u vidu naprijed navedene činjenice, javno Vas pozivam da u roku od sedam dana sazovete sjednicu Doma naroda. U slučaju da se pojedini delegati ponovno ne odazovu na sjednicu najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine i odbiju da rade ono što im je ustavna, zakonska i poslovnička dužnost predlažem da se svi mi koji insistiramo na zaštiti principa ustavnosti i zakonitosti obratimo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, kao i drugim relevantnim adresama u zemlji i inozemstvu, koje imaju pravo i dejtonsku obavezu da sankcioniraju destruktivne antidejtonske elemente.”

Potom je, podsjećajući na ovlaštenja predstavnika međunarodne zajednice u našoj zemlji, podsjetio da i oni imaju “ogromne pravne, političke i moralne obaveze prema državi Bosni i Hercegovini: ako je naša država tokom agresije neopravdano ostavljena da se sama brani, ona danas ima pravo da od nje zahtijeva pomoć u nalaženju svog mjesta među demokratskim državama Evrope”:

“To znači da stvori pretpostavke za jačanje demokratskog i pravnog poretka i osnova civilnog društva. Bosna i Hercegovina ima pravo tražiti od međunarodne zajednice da joj pomogne da svoje potencijalne i realne mogućnosti pretvori u šansu za izgradnju evropske budućnosti, povezujući – kao značajno geopolitičko i kulturno-civilizacijsko raskršće – jug i sjever Evrope, istok i zapad”, navodi se u javnom pozivu Denisa Bećirovića.

Leave a Comment