Dr. MARIJO PEJIĆ HIRURŠKI PRECIZNO: “Današnji predstavnici Hrvata slijede politike Bobana i Karadžića”

 

Politika Herceg-Bosne u osnovi je velikosrpski projekt, i to je najveći promašaj hrvatske politike u BiH koja sustavno razara bh. društvo i priječi integraciju BiH u Evropu.

Rekao je ovo danas predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH, dr. sc. Marijo Pejić.

 

– Ono što se često prešućuje jest da je početkom devedesetih godina prošloga stoljeća HDZ BiH, koji su predvodili Stjepan Kljuić, Ivan Markešić, Damjan Vlašić, Jerko Doko, Jure Pelivan, Milivoj Gagro i drugi, bio politički usmjeren na jačanje državnosti Bosne i Hercegovine i rješavanje hrvatskog pitanja kroz bosanskohercegovačko državno pitanje – kaže Pejić.

Podsjeća da je tvorac referendumskog pitanja o suverenosti i nezavisnosti BiH bio ugledni mostarski odvjetnik i zastupnik HDZ-a BiH u Skupštini RBiH Damjan Vlašić.

– Međutim, oni koji u to doba ništa nisu predstavljali u strukturama izvornog HDZ-a BiH, koji je osnovan u Sarajevu, odlučili su kasnije promijeniti politiku, a politički su likvidirali predstavnike umjerene frakcije i krenuli su ka podjeli BiH, što je rezultiralo i podjelom Hrvata na “bosanske” i “hercegovačke” – ističe Pejić.

Nakon dolaska Mate Bobana na čelo HDZ BiH 1992., naglašava naš sagovornik, napuštena je ideja bosanskohercegovačke države i njezinog teritorijalnog, državno-pravnog i historijskog integriteta, odbačena je državna zastava sa zlatnim ljiljanima, a zagovara se ideja stvaranja nacionalne paradržave “Herceg-Bosne”, nasuprot opstanku zajedničke demokratske države BiH, što dovodi do približavanja srpske i hrvatske politike u BiH, koje su tada predvodili Radovan Karadžić i Mate Boban.

– Današnji politički predstavnici Hrvata očito slijede te političke ideje i zbog otvorene koalicije srpske i hrvatske službene politike u BiH uopće ne govore o položaju Hrvata u Republici Srpskoj – zaključuje Pejić.

Leave a Comment