Erdogan: Više od 80.000 naše braće iz Idliba počelo je migrirati prema granici naše zemlje

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Turska ulaže sve napore kako bi napadi (na Idlib) s ruske strane bili okončani, te kako će, s tim u vezi, danas u Moskvu otputovati i delegacija Republike Turske.

 

 

Erdogan je govorio na svečanosti u Istanbulu, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja, konkretno na posljednji val izbjeglica iz sirijskog grada Idliba, koje se kreću prema turskoj granici.

“Više od 80.000 naše braće iz Idliba počelo je migrirati prema granici naše zemlje. U tom slučaju, Turska neće sama nsiti teret ove migracije”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Ulažemo i nastavit ćemo ulagati sve napore kako bi napadi (na Idlib) s ruske strane bili okončani. Šaljemo našu delegaciju u Moskvu, obavit će razgovor. Na osnovu tih rezultata odredit ćemo korake koje ćemo napraviti.”

Asadov režim, Rusija i grupe koje podržava Iran pojačale su napade na Idlib, a u posljednja dva dana iz Idliba prema turskoj granici izbjeglo oko 25.000 civila.

Od početka novembra, zbog napada na Zonu deeskalacije sukoba u Idlibu, svoje domove napustilo je najmanje 205.000 civila. Mete napada često su bolnice, škole, džamije, centri civilne zaštite.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od potpisivanja tog sporazuma u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je ubijeno najmanje 1.300 civila, a u protekloj godini raseljeno je više od milion ljudi.

Leave a Comment