GODIŠNJICA SMRTI NADE ĐUREVSKE: ŽENA KOJA JE ZA ŽIVOTA OBJASNILA VELIČINU JEDNOSTAVNOSTI

 

Osim brojnjih prijatelja i kolega danas su se Nade sjetili i uposlenici Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), gdje je ova glumica bila i angažirana. Sjećanje na istaknutu i neprevaziđenu pozorišnu i filmsku glumicu Nadu Đurevsku, prvakinju Drame Narodnog pozoriša Sarajevo – piše na stranici ove pozorišne kuće. Ispod Nadine fotografije brojni ljubitelji njenog lika i djela […]

Arhiv

Osim brojnjih prijatelja i kolega danas su se Nade sjetili i uposlenici Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), gdje je ova glumica bila i angažirana.

  • Sjećanje na istaknutu i neprevaziđenu pozorišnu i filmsku glumicu Nadu Đurevsku, prvakinju Drame Narodnog pozoriša Sarajevo – piše na stranici ove pozorišne kuće.

Ispod Nadine fotografije brojni ljubitelji njenog lika i djela podijelili su komentare i sjećanje na glumicu. Između ostalog, neki od komentara glase: ‘ Počivaj u miru, draga umjetnice.
Žena koja je za života objasnila veličinu jednostavnosti’, ‘Dama par excellence, dobar čovjek i primjer svakom umjetniku, naša draga Nada koje se uvijek rado sjetim s poštovanjem’.

Nada Đurevska  8. januara1952. godine u Skoplju, a bila je jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkihglumica.

NPS

Kao šestogodišnja djevojčica 1958. godine, Nada je stigla u Sarajevo. Završila je Osnovnu školu ‘Hasan Kikić’, gdje je bila izuzetan đak, a potom je maturirala u srednjoj medicinskoj školi, nakon koje je upisala i završila glumu. Prvi put je zaigrala u Čehovljevu ’Višnjiku”, gdje je tumačila Varju. Niti jedan bosanskohercegovački kultni film, počevši još od ‘Igmanskog marša‘ nije mogao proći bez Nadinog pojavljivanja.

Dobitnica je Zlatne Arene Filmskog festivala u Puli (Od zlata jabuka) i nagrada SIZ-a grada Sarajeva 1989. za uloge: Maša (Čehov, Tri sestre), Hasanaginica (Isaković, Hasanaginica), Filomena (Moliere, Učene žene) Nađa (Crnjanski, Roman o Londonu). Pored ovih kreacija ostaće upamćene i njene uloge u predstavama: Izgubljeni sin, Woyzeck, HamletDuplo dnoMedejaHotel slobodan prometPaskvelija

Leave a Comment