Haradinaj podržao “Vakat”: Kosovo će s BiH uspostaviti veze kao s Grčkom

 

Priština

 

Premijer Kosova Ramush Haradinaj podržao je inicijativu bošnjačke koalicije “Vakat” na Kosovu da se u Prištini otvori kancelarija za saradnju i vezu Kosova i Bosne i Hercegovine.

Koalicija “Vakat” je taj zahtjev iznijela Haradinaju tokom sastanka povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

 

Portparolka premijera Kosova, Donjeta Gashi, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je premijer Haradinaj izrazio podršku zahtjevu bošnjačke zajednice, i zatražio da se zahtjev razmotri i sprovede.

Zastupnica Skupštine Kosova iz koalicije “Vakat”, Duda Balje koja je s drugim predstavnicima koalicije “Vakat” bila na sastanku kod premijera, rekla je za RSE da je plan da se formira kancelarija kojoj će državljani obje države moći da se obrate u slučaju bilo kakvih potreba ili problema, kao što je sloboda kretanja i slično.

Kazala je da je je tu ideju tokom njene nedavne posjete Sarajevu pokrenulo Udruženje Albanaca u BiH, koje okuplja i kosovske Bošnjake. Diplomatskih odnosa nema između Kosova i BiH pošto BiH ne priznaje Kosovo.

“Ovo nije zamišljeno po sistemu ambasade, već po sistemu komunikacije, i vlasti BIH nemaju nikakvu obavezu da se s tim slože. Bitno je da je mi otvorimo i potegnućemo tu inicijativu. Naravno da ćemo komunicirati s njima, bez obzira što znamo da tamo ne odlučuju Bošnjaci, i da ovo neće svima biti po volji. Ista takva kancelarija (kosovska) može da se otvori i u Sarajevu, ukoliko za to postoji interesovanje BiH”, kazala je ona.

Balje je kao model pomenula kancelariju za vezu koju Kosovo ima sa Grčkom koja nije priznala Kosovo.

Zahtjev bošnjačkih poslanika će i formalno biti upućen kosovskom ministru spoljnih poslova, Behgjetu Pacolliju. BiH nije priznala nezavisnost Kosova i za putovanja postoji vizni režim.

Leave a Comment