Hrvatska negira da je ikad bila dio Jugoslavije

 

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović opet je završila na svim naslovnim stranama ozbiljnih novina i portala diljem svijeta, no ovaj put, to nažalost nije zbog velikih fudbalskih pobjeda reprezentacije ove države, već zbog istupa hrvatske predsjednice i nepoznavanja osnovnih historijskih činjenica vezanih za državu čija je predsjednica. Naime, hrvatska predsjednica je izjavila tijekom gostovanja u talk show programu “Nedjeljom u dva” da Republika Hrvatska nikad nije bila dio SFR Jugoslavije.

 

“Ja ne znam što je problem i što svi sad prenose tu moju izjavu kao da nije istinita i kao da ja sad tu nešto izmišljam i pravim se budala. Odgovorno tvrdim da Republika Hrvatska nikad nije dijelila vrijednosti SFRJ, te nikad nije bila dio takve jedne socijalističke priče. Mi smo uvijek bili napredni i uvijek smo bili dobri prema našim građanima, ali nismo nikada ulazili ni u kakve paktove niti bilo kakve ugovore koji bi nas vezali za samu SFRJ. Zaista, sjećam se ja i tog perioda, mi smo bili dobri sa svim republikama Jugoslavije i s cijelom državom kao takvom, ali stvarno nikad nismo bili jedna država i ja ne znam zbog čega nas ljudi svrstavaju u isti koš. Mislim da i jadna Slovenija ima sličan problem jer su oni, kao i mi, uvijek bili orijentirani prema zapadnim vrijednostima i nikad nisu bili dio jedne komunističke priče. Ja ne znam iz kojih knjiga ste vi učili povijest, ali mislim da ih trebate revidirati” – izjavila je za naš portal predsjednica Republike Hrvatske.

Na kraju našeg razgovora, Kolinda je dodala da dokaz o istinitosti njenih navoda možemo pronaći i u Ustavu Republike Hrvatske koji izričito zabranjuje da Hrvatska ulazi u bilo kakve državne tvorevine koje podsjećaju na Jugoslaviju.

Leave a Comment