Kakve riječi Komšića u Londonu: Ja, ja sam bio vojnik jedne Bosne i ta Bosna se, prijatelji naši…

 

 

U sklopu radne posjete Velikoj Britaniji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se danas pred Kraljevskim Koledžom sigurnosnih studija (Royal College of Defense Studies).
On je kazao da se obraća kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i kao bivši vojnik.

 

“Doista, lijep je osjećaj znati da ste se borili za pravdu, slobodu i mir, protiv nepravde, tiranije i terora. Kada se borite za takve plemenite ciljeve, taj osjećaj niko vam ne može oduzeti. Posebno mi je zadovoljstvo što to mogu reći ovdje pred vama koji ponosno služite našoj prijateljskoj državi, Ujedinjenom Kraljevstvu, državi koja je članica NATO saveza, istog onog saveza zemalja kojima je u interesu očuvanje mira i stabilnosti u svijetu, i kojemu mi u Bosni i Hercegovini, unatoč brojnim otporima, težimo. Među prisutnima ima I vas koji dolazite iz drugih zemalja kako bi na ovoj elitnoj instituciji produbili svoja znanja. Vjerujem da su i vaši ciljevi jednaki našima, a to su kolektivna sigurnost, vladavina prava, demokracija, sloboda”, kazao je Komšić.

Ističe da prijateljstvo Velike Britanije i BiH ne datira od jučer, da je izgrađeno “davno kroz zajedničku borbu i zalaganje za ono što su istinske civilizacijske i demokratske vrijednosti, kroz borbu civilizacije i anticivilizacije, kroz slavnu borbu i žrtve koje su naši građani podnijeli u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu”.

“Bosna i Hercegovina i njeni građani ne zaboravljaju olako svoje prijatelje, tim više što je, iako nikome zla nismo nanijeli, kroz svoju historiju, imala i mnoge neprijatelje. Svi mi u Bosni i Hercegovini vrlo dobro znamo, koliko je u trenucima borbe za državnost i borbe protiv globalnog fašizma značila prijateljska podrška Ujedinjenog Kraljevstva. Brigadni general Fitzroy Maclean nije u malom bosanskohercegovačkom gradiću Drvaru tek tako pao s neba u septembru 1943, nego se na Churchillov zahtjev spustio padobranom u Titov stožer kraj Drvara, kako bi u ime vaše države pomogao herojsku borbu naših partizana koji su se borili za našu državu a protiv tadašnjeg našeg zajedničkog neprijatelja. Zajedno su planirali koordinirane akcije partizanske vojske i savezničke avijacije kako bi se neprijatelju onemogućilo regrupisanje u centralnoj i zapadnoj Evropi što bi dodatno produžilo rat”, naveo je Komšić.

Leave a Comment