KO ĆE SAHRANITI EDINA GAČIĆA, SESTRA NE ŽELI PREUZETI TIJELO, RODBINA GA SE ODREKLA

 

Još se niko od porodice, rodbine i eventualnih prijatelja Edina Gačića nije javio da preuzme njegovo tijelo nakon što se danas završi obdukcija tijela.

To je za Radiosarajevo.ba potvrdila Suvada Kuldija, glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Ona je za naš portal dodala da će se u toku dana obaviti obdukcija tijela višestrukog ubice likvidiranog u akciji pripadnika Sektora za specijalnu podršku MUP-a KS u naselju Zabrđe, nedaleko od Hadžića kod Sarajeva, nakon višednevnog bjekstva u kojem je bio poslije ubistva trgovca Sauda Sultanića i policajca Mahira Begića.

 

Kako smo saznali obdukcija tijela bit će obavljena danas u prosekturi groblja ‘Bare’, kojim upravlja preduzeće ‘Pokop’.

– Do ovog trenutka niko nam se nije javio da bi preuzeo Gačićevo tijelo. Obdukcija tijela će biti obavljena danas, poznato je i koji će je doktor obaviti, ali vrijeme početka još nije definirano – potvrdili su za Radiosarajevo.ba u prosekturi groblja ‘Bare’.

Četverostruki ubica je 2002. godine u Zenici ubio majku Sifetu, a otac mu je umro. Njegova sestra se nije javila da bi preuzela njegovo tijelo, kao ni rodbina (ima je i u Španiji) serijskog ubice, koja se Edina odrekla.

Kontaktirali smo i Tužilaštvo KS, gdje su nam potvrdili da će više detalja imati tek danas nakon što se završi obdukcija tijela ubice Gačića. Podsjetimo, Gačić je 1975. u Banjoj Luci.

Kada je počeo rat ondje je živio s majkom Sifetom. Iz Banje Luke s majkom 1994. godine bježi u Hrvatsku, a godinu dana kasnije vraća se u BiH, u okolicu Zenice, gdje 20. septembra 1995. pristupa odredu El Mudžahid. Prema podacima koje ima pravosuđe o tom odredu, ime Edina Gačića zavedeno je pod rednim brojem 687.

Svog saborca iz odreda ubio je 6. augusta 1998. Sljedeće godine Kantonalni sud u Zenici ga osuđuje na 14 godina zatvora, uz preporuku obaveznog psihijatrijskog liječenja.

Tri godine kasnije dobio je dopust za vikend i u augustu 2002. krenuo je put Zenice, gdje je, u Ulici Envera Šehovića, živjela njegova majka Sifeta. Ubio ju je s dva hica iz pištolja, a potom pobjegao. Uhapšen je dva dana kasnije, u vozu u Crnoj Gori.

Objedinivši oba zločina, Sud ga je osudio na kaznu od 20 godina zatvora za oba ubistva. Iz zatvora je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne, 2017. godine i otišao u Banju Luku.

U selu Brđane kod Konjica 4. februara ubio je mještanina Sauda Sultanića, 39-godišnjeg oca troje djece. Gačić je pucao s vrata, te mu zadao i udarac nožem. Motiv ovog ubistva još nije poznat. Dok je bio u bijegu, u subotu navečer ubio je policajca Mahira Begića.

Gačić je likvidiran u akciji specijalaca u utorak, 12. februara, nešto prije 17 sati, u brdima iznad Zabrđa.

(Hayat / Foto: Arhiv)

Leave a Comment