Kosovo slavi 11. godišnjicu nezavisnosti, čestitke uputili Tramp, Makron i kraljica Elizabeta

 

REGION Nizom manifestacija obilježit će ovaj dan

Zahvaljujemo svim našim prijateljima, sa Sjedinjenim Američkim Državama na čelu , koji su doprinijeli slobodi, napisao je Tači

Kosovo danas nizom različitih manifestacija obilježava 11. godišnjicu proglašenja nezavisnosti.

Skupština Kosova proglasila je nezavisnost 17. febrauara 2008. godine tokom svečane sjednice, na kojoj je proglašenje nezavisnosti pročitao tadašnji premijer Hašim Tači.

Kako javlja RTK2, kosovskom predsjedniku Tačiju pristigle su čestitke od mnogih svjetskih zvaničnika, među kojima i od američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), britanske kraljice Elizabete II i predsjednika Albanije Ilira Mete.

 

Centralni događaj proslave bit će parada pripadnika KBS-a koja će biti održana u 13 sati u Prištini, a najavljeno je da će tokom dana biti i svečanih sjednica Vlade i Skupštine.

– Zahvaljujemo svim našim prijateljima, sa Sjedinjenim Američkim Državama na čelu, koji su doprinijeli slobodi i nezavisnosti Kosova. Bit ćemo vam zauvijek zahvalni – napisao je Tači na Facebooku.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj na svečanoj sjednici Vlade izjavio je da će 2019. godina biti godina konsolidacije kosovske državnosti i zaključivanja svih otvorenih pitanja, među kojima i konačni sporazum sa Srbijom, kao i članstvo u NATO-u.

Naglasio je da “Kosovo nema luksuz da se vraća unazad”, jer, kako je rekao, takvi koraci ne slabe samo političku elitu već cijelo Kosovo.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji čestitao je svim građanima 11. godišnjicu nezavisnosti, istaknuvši kako će država koja je rođena 17. februara 2008. godine živjeti zauvijek.

– Naša zemlja je rođena da zauvijek ostane čuvar slobode i nezavisnosti Kosova. Čestitke za Dan nezavisnosti. Slava onima koji su dali život za ovaj veliki dan – napisao je Veselji na Facebooku.

Leave a Comment