KRIZA SE ZAOŠTRAVA: “Američko nuklearno oružje u Turskoj je sada talac Erdogana”

 

New York Times je izvjestio u ponedjeljak da su zvaničnici Državnog i energetskog odeljenja SAD krišom tokom vikenda razmatrali planove za evakuaciju nuklearnog oružja u vojnoj bazi Incirlik na istoku Turske, u kojoj se vjeruje da ima oko 50 američkih taktičkih nuklearnih bombi B61.

Kako prenosi portal “Air Force Times”, portparolka vazduhoplovnih snaga SAD Ann Stefanec nije htjela detaljnije  govoriti o mogućem povlačenju američkog nuklearnog oružja iz Incirlika.

Ipak, visoka zvaničnica kazala je New York Timesu da je američko nuklearno oružje u Incirliku “u osnovi talac Erdogana”, jer bi njegovo uklanjanje efektivno označilo i kraj američkog saveza sa Turskom, dok bi ga sa druge strane “držanje tamo ostavilo ranjivim”, jer je baza Incirlik udaljena samo 250 milja od sirijske granice.

Podsetimo, situacija sa Turskom, američkim saveznikom u NATO-u, postala je krajnje neizvjesna od kako su turske snage pokrenule intervenciju u Siriji i napale kurdske Sirijske demokratske snage, nakon djelimičnog američkog povlačenja iz te zemlje.

Leave a Comment