LUKAČ OBJAVIO BOMBU: “Ulazak BiH u NATO znači NESTANAK POLICIJE REPUBLIKE SRPSKE…!”

 

– Najprije su tražili taj dokument, a kada su ga dobili smislili su priču da to nije taj dokument, što nema veze sa istinom. U njemu piše sve ono što je otišlo u Brisel, niko ništa nije promijenio, niti falsifikovao – kaže Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je večeras da se u Programu reformi BiH nigdje ne pominje reforma policije, navodeći da je to bio slučaj u predlaganom nacionalnom godišnjem planu za članstvo u NATO (ANP).

– To mi je kao ministru unutrašnjih poslova najbitnija stvar. I ranije sam rekao da neću biti ministar koji će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske odvesti u NATO, što bi značilo i reformu policije Srpske, njen nestanak i formiranje nove policije na nivou BiH. To je neprihvatljivo i Srpska ne može dozvoliti da ostane bez svoje policije. Ona je jedan od stubova Republike i tako mora da opstane – kaže Lukač.

Lukač je u emisiji Pečat istakao da je ponašanje poslanika Draška Stanivukovića, koji je odranije poznat po politici koja više liči na rijaliti šou, a koji je na sjednicu unio zastavice NATO-a, mahao njima u momentu kada je Milorad Dodik držao govor, a zatim ih bacio u lice premijeru Viškoviću, neprimjereno i nedostojno ugleda Narodne skupštine.

– Nažalost, policija nema nikakvih nadležnosti kada su u pitanju ovakvi incidenti u NSRS. Skupštine je ta koja mora da održava red u sali i koja za to ima svoju službu. Policija može da uđe u salu samo na zahtjev i u specifičnim situacijama. Ovakvim ponašanjem jednog dijela opozicije na najgrublji način je prekršen Poslovnik. Zar može neko da baci zastavice u lice premijeru koji je štićena ličnost? Šta je sljedeće? Da ga udari, ili da puca u njega i da se to shvati kao dozvoljeno – kaže Lukač.

Ministar dodaje da rukovodstvo NSRS mora da pronađe način kako sankcionisati one poslanike koji svojim ponašanjem ne dozvoljavaju normalan rad skupštine i donošenje zakona koji su u interesu Republike Srpske.

– To su stvari koje mene aktiviraju u potpunosti. Јa ne mogu da podnesem, niti da dozvolim da neko to radi. To jeste bila provokacija, a neki će reći da sam nasjeo na provokaciju. I jesam, i to svjesno. Takva provokacija ne može biti bez odgovora. Možda takav odgovor nije bio primjeren za Narodnu skupštinu, možda više za ulicu na kojoj bi se to drugačije završilo. Ali, moj odgovor je bio adekvatan provokaciji – kaže Lukač.

On ističe da već 365 dana opozicija traži njegovu ostavku i da razumije da im je on “kost u grlu” koju nikako ne mogu da progutaju.

– To je njihov problem. Meni to samo daje dodatni motiv da radim u interesu Republike Srpske i MUP-a koji iz godine u godinu dižemo na viši nivo. Policija je bila i ostaje i dalje stub odbrane Srpske u svakom pogledu.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da oduvijek bio čovjek koji stoji iza svojih riječi, pa i onda kada je rekao da neće biti ministar koji je Republiku Srpsku uveo u NATO, mjesec dana prije nego je Predsjedništvo BiH usvojilo Program reformi.

Razlog za to je što bi to, kako je naglasio, dovelo do reforme policije, njen nestanak i formiranje neke nove policije na nivou BiH.

Leave a Comment