Majkić o Programu reformi: Dobili smo ono što smo tražili, ovo su veliki trenuci

 

NATO put

“Potpisivanjem Programa reformi BiH prvi put je Republika Srpska uspjela da se njen stav plasira unutar jedne od institucije BiH, a to je Predsjedništvo. U tom stavu je prioritetno da se ne prejudicira članstvo BiH u NATO”, rekla je Majkić za ATV.

Majkić je ponovila da je riječ o jednom dokumentu napisanom na dvadesetak strana za razliku od ANP koji je bio obiman.

“Dobili smo ono što smo tražili, ne samo da se ne prejudicira članstvo BiH u NATO već kad god se postavi pitanje o saradnji sa NATO, o novom programu sa NATO, svaki put će zahtijevati verifikaciju Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH. To je značajan napredak”, objasnila je Majkić.

Iako Program reformi nije ANP i ne aktivira Akcioni plan za članstvo (MAP), Majkić je istakla da će opozicija uvijek govoriti ono što se njoj sviđa, a ne ono što jeste.

Ona je napomenula da je lider SDS-a Mirko Šarović rekao da je u tom dokumentu na 50 mjesta pomenut NATO, te ga je podsjetila da BiH zaključuje Program reformi sa tim vojnim savezom, a ne nekim drugim.

“Mislim da smo napravili veliki posao i da će, vjerovatno, kad prođe vrijeme Republika Srpska postati svjesna kako su ovo bili veliki trenuci i šta je Milorad Dodik uradio, smatra Majkić.

Ona je rekla i kako je pozicija Republike Srpske zaštićena u Predstavničkom domu, a naročito u Domu naroda Parlamenta BiH, te da ne postoji mogućnost da nešto što bi moglo da izazove posljedice po RS tamo bude urađeno.

Leave a Comment