Mesud Ozil na udaru zbog humanosti prema Ujgurima

 

I čuveni ragbista Sonny Bill Williams pridružio se Mesudu Ozilu u podršci ujgurskim muslimanima i osudi kineskog terora. On je na svom Twitter profilu objavio poruku “Ne smije ekonomski interes biti iznad humanosti!”

Foto: Reuters

Mesud Ozil prije desetak dana putem društvene mreže Twitter objavio je status u kojem je kinesko ugnjetavanje muslimana u Istočnom Turkestanu nazvao ranom islamskog ummeta. Ozil je oštro kritizirao kineske vlasti zbog ugnjetavanja muslimana, ali i šutnju vlada muslimanskih zemalja. status je izazvao veliku pažnju medija, a Ozil je dobio veliku podršku jer se usudio na ono na što se ne usuđuju vlade mnogih zemalja.

 

 

Istočni Turkestan

Komunistički vođa Mao Centung 1949. godine osvojio je Istočni Turskestan i pripojio ga Kini nazvavši ga pokrajinom Xinjiang. Osamdeset posto kineskih rezervi nafte nalaze se u ovoj pokrajini, a količniski je to ravno naftnim rezervama Saudijske Arabije. Pokrajina je bogata ugljem, olovom, bakrom, cinkom, uranijem.

Sistematsko ugnjetavanje muslimana

Muslimanima u Istočnom Turkestanu, odnosno Xinjiangu, izloženi su različitim torturama i uskraćivanju osnovnih ljudskih prava. Muslimanima je zabranjeno vršenje bilo kakvih vjerskih obreda, nošenje hidžaba, čak je zabranjeno i nadijevanje muslimanskih imena. Muslimani koju budu uhvaćeni da se ne pridržavaju nametnutih zabrana, prisilno se šalju u „kampove za reedukaciju“, kako ih naziva kineski komunistički režim. U tim kampovima muslimani su izloženi sistematskom fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

U Sjedinjenim Američkim Državama zabranjeno je izdavanje viza svim osobama osumnjičenim za umiješanost u aktivnosti zatočenja muslimana u ove kampove. Francuska je pozvala na obustavljanje ovih zatočenja i zatvaranje kampova; Njemačka zahtijeva istragu organa UN-a. S druge strane muslimanske zemlje šute na ovaj problem. Štaviše, neke muslimanske zemlje su pisale UN-u „pozdravljajući ulogu Kine u zaštiti ljudskih prava i borbi protiv terorizma“. Nasuprot tome, 22 zemlje, uključujući Njemačku, Kanadu, V. Britaniju, Japan, pisale su Vijeću UN-a za ljudska prava zahtijevajući obustavljanje kolektivnih zatočenja

Kina uzvraća udarac

Status Mesuda Ozila od trineastog ovog mjeseca izazvao je veliku pažnju medija. Ozil se usudio ono što svjetske vlade nisu iz straha od kineskog udara na ekonomije njihovih zemalja.

Kina je kaznila Ozila zabranom prenošenja utakmice između Arsenala i Manchester Cityija na kineskim televizijskim kanalima. Također, Ozil će biti „izbačen“ iz najnovijeg izdanja plejstejšn igre FIFA za Kinu.

Leave a Comment