Ministarstvo rada apelovalo na žene da rađaju decu kad odu u penziju

 

BEOGRAD, 13. septembar 2018, (Njuz) – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo je apel svim ženama da se na rađanje dece odluče kada odu u penziju.

 

Ministar Zoran Đorđević ocenio je da bi, u slučaju da majke postanu tek u penziji, ženama bilo daleko lakše jer ne bi morale da razmišljaju o tome da li će zbog trudnoće ostati bez radnog mesta.

– Penzija je idealno doba za roditeljstvo jer žena tada ima mnogo više vremena da se posveti detetu. Prednosti majčinstva u penziji su brojne. U tom životnom dobu žena ne mora da traži nekog da joj čuva dete dok je na poslu, ili da ga upisuje u vrtić, jer može da bude sa njim tokom celog dana, a to je veoma važno za pravilan razvoj dece. Nisu zanemarljiva ni povećanja penzija koja je predsednik Vučić najavio i zahvaljujući kojima će porodilje penzionerke imati mnogo bolji finansijski položaj u odnosu na one žene koje se na rađanje dece odluče dok su zaposlene ili traže posao – istakao je ministar.

– Rađanje dece u penziji bi bilo bolje i za karijere žena jer bi u tom slučaju lakše dolazile do radnog mesta i ne bi bile diskriminisane kada je zapošljavanje u pitanju. Poslodavci, o kojima takođe moramo da vodimo račun, u tom slučaju konačno ne bi morali da strahuju zbog žena koje radni odnos koriste za trudničko ili porodiljsko bolovanje – objasnio je ministar Đorđević.

Milena Antić Janić, šefica Odseka za poslove u oblasti populacione politike i finansijske podrške porodici sa decom, izjavila je ovim povodom da je je majčinstvo u penziji najbolje rešenje za žene.

– Šta drugo da rade žene u tim godinama, osim da rađaju, jer nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu – rekla je ona.

Soko Sokolović

Leave a Comment