Mladi u Zenici uvredljive i nacionalističke grafite pretvorili u umjetnički mural

 

Budi inspiracija

U ovom projektu učestvovalo je više desetina mladih koji su nakon nešto više od pet sati završili umjetnički mural.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

 

“U Bosni i Hercegovini postoji mnogo javnih prostora na kojim se mogu vidjeti grafiti s nacionalističkim sadržajima ili eksponati koji sadrže govor mržnje. U toku ‘Paint Back’ aktivnosti, odnosno prefarbavanja javnih površina, projekt ‘Budi inspiracija’ će organizovati kreativnu radionicu za učenike srednjih škola iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Maglaja, Travnika i Cazina i praktično ih obučiti da neprikladne grafite transformiraju u umjetnička djela”, poručeno je danas iz Zenice.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

 

Učenici će s izabranim uličnim slikarima raditi na preslikavanju grafita u murale ili ih dizajnirati na drugačiji način. Projekt “Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” je posvećen kreiranju višeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta u BiH i izgradnji saradnje između mladih koji
dolaze iz različitih etničkih sredina u borbi protiv etno-nacionalističke retorike.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

 

Program se sastoji od aktivnosti koje uključuju rad sa srednjoškolcima, studentima i mladim političarima, tokom kojih će učesnici imati priliku kroz predavanja i praktične simulacije učiti o procesima suočavanja s prošlošću te svoja znanja primijeniti na terenu kroz kreativni rad.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

 

Projekt je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u BiH, a implementira ga Nacionalni demokratski institut u saradnji s Organizacijom mladih za ljudska prava BiH (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE.

Leave a Comment