Muzur: Planirali smo 250 hiljada KM za sve objekte, a Hubijar toliko za samo jedan

 

Afera Kiosk

Foto: H. M./Klix.ba

 

Informacija koju je krajem prošle sedmice objelodanio Klix.ba o izgradnji objekta, preciznije Turističkog informativnog centra u Sarajevu, u vrijednosti vrtoglavih 250.000 KM odjeknula je cijelom državom. Reakcije, pitanja i osude sa različitih strana stigle su na račun Turističke zajednice.

Našoj redakciji jučer se javio bivši predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Midhat Hubijar, inače potpisnik spornog ugovora sa firmom Dinalsa koja postavlja montažni objekat koji se prostire na cca. 15 kvadrata u blizini Baščaršije.

Hubijar je kazao da je kao direktor samo ispoštovao plan javnih nabavki i planirani budžet za tu stavku te da je cijeli Plan javnih nabavki i kompletan proces u vezi sa turističkim infopultom proveo njegov prethodnik na toj poziciji Nermin Muzur.

Plan javnih nabavki - OKTOBAR 2018.

Plan javnih nabavki – OKTOBAR 2018.

Ipak, aktuelni čelnik Turističke zajednice KS Nermin Muzur je danas u razgovoru za Klix.ba pojasnio u čemu je zapravo ključ problema i šta je uradila Turistička zajednica dok je njom upravljao Midhat Hubijar.

“Ovo što je ispričao je smiješno i nema nikakve veze s istinom. U martu 2018. godine, dok sam ja bio na čelu Turističke zajednice Kantona Sarajevo, napravljen je Privremeni plan javnih nabavki. U tom Privremenom planu stoji stavka 250.000 KM za otvaranje turističkih info centara u KS. To znači više njih, a ne jedan. U našem tekstualnom planu i programu rada stoji da su predviđeni objekti na Baščaršiji, aerodromu i još jedan pokretni koji bi ljeti bio na Ilidži, a zimi na Bjelašnici”, kazao je Muzur.

Plan javnih nabavki - MART 2018.

Plan javnih nabavki – MART 2018.

On ističe da je u oktobru 2018. godine Midhat Hubijar izvršio izmjene Plana javnih nabavki.

“Izmjenom, što se i sada može vidjeti u dokumentima, stoji da će se 250.000 KM utrošiti na “Turističko-informativni centar na Baščaršiji po sistemu projektuj i izradi”. U decembru prošle godine izvršen je unos Plana javnih nabavki za 2018. godinu. Cijela njegova priča, da je smanjio troškove, je katastrofa i nema niti jednog slova istine”, dodao je Muzur.

Uvidom u Plan javnih nabavki iz marta 2018. godine može se vidjeti da je tadašnje rukovodstvo Turističke zajednice KS, na čelu sa Nerminom Muzurom, planiralo utrošiti 250.000 KM za izgradnju više Turističko-informativnih centara na području KS. Već u oktobru 2018. godine 250.000 KM je izmjenom planirano na izgradnju i otvaranje samo jednog Turističkog info-pulta na Baščaršiji.

Leave a Comment