Nova većina počela krnju sjednicu Skupštine KS s ciljem preuzimanja vlasti

 

Vanredna sjednica

Prije početka sjednice zastupnicima iz SDA, SBB-a i DF-a koji čine novu većinu u Skupštini bivši predsjedavajući Elmedin Konaković (NiP) rekao je da su on, predsjedavajuća Skupštine Danijela Krstić i zamjenik Vibor Handžić (Naša stranka) došli da ih obavijeste da je to što rade nelegalno i da su za sjednicu saznali iz medija.

“Dužna sam obavijestiti zastupnike da je kolegij kao jedini koji može zakazati sjednicu 27.12. razmatrao zahtjeve koje je potpisala Viteškić i 18 zastupnika. Donijeli smo zaključak da zahtjev nema karakter hitnosti i da ćemo pokrenuti krivičnu prijavu protiv Viteškić”, kazala je Krstić i upozorila zastupnike da odluke koje budu donijeli neće biti zakonite te ih pozvala da poštuju pravilnik i ovu instituciju.

Nakon toga su zastupnici stare većine napustili sjednicu.

Uprkos tome, Smiljana Viteškić (SDA) je kao predsjedavajuća počela sjednicu i kazala kako 18 zastupnika čini natpolovičnu većinu i da imaju pravo tražiti zasjedanje.

Poručila je kako je morala zakazati sjednicu jer bi u protivnom ovih 18 zastupnika podnijeli krivičnu prijavu protiv nje.

Aljoša Čampara (SDA) kazao je kako “ima osjećaj da bi nekome odgovaralo da ovdje bude nekih banjalučkih scenarija” i zamolio sve da zadrže dignitet.

“Mogu razumjeti da nekome ne odgovaraju nove parlamentarne većine. Podsjećam da je SDA osvojila najviše glasova i dobila 10 zastupnika, ali su druge stranke formirale vladu, a mi ostali opozicija. Ovdje se gađaju krivičnim prijavama, prijetnjama itd, a mislim da to nema nikakvog osnova. Viteškić je zakazala sjednicu na osnovu zahtjeva 18 zastupnika što je većina”, rekao je Čampara.

Dodao je kako su je tražili jer nema budžeta, te da ukoliko smatraju u Vladi i Skupštini da ne treba imati budžet i da građani neće snositi posljedice, onda ga ne treba razmatrati. Predložio je da se imenuje novi zamjenik predsjedavajućeg i da se to stavi na dnevni red. Pozvao je sve one koji sumnjaju u ustavnost da se obrate Ustavnom sudu i da će oni poštovati svaku odluku.

U zgradi KS je povećano prisustvo zaštitara, a svi koji su ušli u zgradu morali su pokazati svoje identifikacione dokumente, dok je od novinara zatraženo da sve vrijeme drže akreditacije na vidnom mjestu.

Iako je stručnim službama rečeno da ne učestvuju u organizaciji ove sjednice, ona je tehnički bila organizovana.

Leave a Comment