Pogledajte kako će izgledati najveći i najmoderniji tržni centar kompanije Bingo u Sarajevu

 

U Novom Gradu

Od ukupne površine, objekat zauzima 21.600 m2, a ostalih 17.400 m2 je predviđeno za vanjski parking sa 294 parking mjesta, zelenu površinu i saobraćajnicu ispred objekta.

Radi se o poslovnom objektu čija je namjena trgovina, kultura i zabava. Objekat se sastoji od podruma i prizemlja. U podrumu se nalazi podzemno parkiralište površine 13.700 m2 sa 370 parking mjesta, što sa podzemnom garažom čini ukupno 664 parking mjesta.

U prizemlju će biti hipermarket površine 10.700 m2, restoran sa galerijom i vanjskom terasom 1.200 m2, te ostali poslovni prostori, kulturni i zabavni sadržaj na površini od oko 6.000 m2.

Duž cijelog centra će biti šetalište površine 1.440 m2. Ovaj kompleks je planiran da bude mjesto okupljanja, shoppinga i zabave za veliki broj Sarajlija. Planirani završetak prve faze je kraj decembra 2019., a u maju 2020. kompleks će biti u potpunosti završen, ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali.

Načelnik općine Novi Grad Semir Efendic i vlasnik kompanije Bingo Senad Džambić nedavno su sa saradnicim obišli gradilište i uvjerili se u dinamiku radova na objektu koji bi trebao biti završen do polovine naredne godine, a jedan njegov dio u funkciji već početkom 2020. godine.

 “Mislim da je dobro što se jedan ovako impozantan objekat gradi na lokaciji koja je 5-6 godina bila zapuštena zbog odustajaja Bauhausa od izgradnje svog trgovinskog centra. U toj zoni imali smo u značajnoj mjeri zastupljenu stanogradnju za kojom i dalje postoji najveće potražnja. Jednim ovakvim objektom koji zauzima veliki prostor, ali bez visoke gradnje daje se dodatni kvalitet prostora u ovom dijelu grada, naročito zbog velikog broja parking mjesta planiranih uz sami objekat, oko 300 vanjskih parking mjesta i blizu 400 u samoj garaži objekta. Pored toga planirano je da se u sklopu ovog objekta nalazi i multipleks kino koje će biti prvo u ovom dijelu grada, izgrađeno prema svim standardima, a koje će pored trgovine i ugostiteljstva biti dodatni sadržaj za veliki broj stanovnika koji žive u neposrednoj blizini”, kazao je Efendić za Klix.ba.

Zanimljivo je da su na prostoru gdje traje gradnja ovog objekta u prethodnih desetak dana pronađene četiri aviobombe, zaostale iz Drugog svjetskog rata.

“To je prostor koji je u toku Drugog svjetskog rata bio više puta meta avijacije koja je bombardovala Sarajevo. Do sada su prilikom iskopa temelja pronađene 4 aviobombe koje su na siguran način uklonjene, nadam se da ih više neće biti, a i ako bude da će njihovo uklanjanje proći na najsigurniji način kao i do sada”, poručio je Efendić.

Leave a Comment