Protesti za Nadin: “Ovo će postati zemlja mezarova, probudite se, jer nema ko liječiti našu djecu”

 

”Ovo su protesti za moju Nadin i za svu djecu, kako bi imala adekvatnu zdravstvenu zaštitu”, kazala je danas za Interview.ba majka djevojčice kojoj je zabranjeno liječenje, Amina Smajlović, prilikom održavanja protesta ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u organizaciji Udruženja „Sarajevske raje“.

Moje dijete je odbijeno od ovog sistema i rečeno je da djevojčicu od takvih roditelja niko neće liječiti. Poslata je jasna poruka i nikada se  niko iz Ministarstva zdravlja nije oglasio. Nije se oglasio niti premijer Federalne vlade, ni bilo ko od nadležnih. Apelujem na sve roditelje koji su u situaciji sličnoj mojoj da se probude. Probudite se za našu djecu! Ovo će ostati zemlja staraca, zemlja mezarova, jer nema ko liječiti našu djecu – naglasila je majka Amina.

Dodala je da djevojčica Nadin sutra ponovo putuje u Tursku na liječenje, od ličnih sredstava, jer s obzirom da se niko nije oglasio, ovo bi bio dvadeseti dan da njena kćerka nema terapiju.

 

Nadin će u Turskoj dobiti terapiju, tuberkulostatici su lijekovi koji su joj potrebni, a kojih u našoj zemlji nema. Država Turska je ponudila da ostanemo tamo i da nam bude pružena adekvatna zdravstvena zaštita. Zamislite da dođe epidemija? Pitam se ko će i čime će nam liječiti djecu – rekla je.

Nedim Ramić predsjednik Udruženja ”Sarajevska raja” je istakao kako je prvi zahtjev potpisivanje papira za izmještanje u Tursku gdje bi bilo nastavljeno liječenje djevojčice.

Želimo da se sankcionišu doktori koji nisu potpisali takav zahtjev. Tražimo od Vlade Federacije da se smijeni menadžment KCUS-a. Treći zahtjev jeste zahtjev koji se tiče sve djece u BiH, tražimo da se jednom za svagda novac za liječenje djece prestane skupljati humanitarnim akcijama. Federalna vlada treba što prije da reaguje i da svaki od zastupnika digne ruku i glasa za inicijativu da se djeca liječe iz budžeta – rekao je Ramić.

Među okupljenima je bila i nana djevojčice Nadin koja je kazala :” Sve što želim za Nadin, želim za svu djecu svijeta” i dodala:

Pred njima je život, oni su naša budućnost i oni zaslužuju najbolju i najsvjetliju budućnost –.

Na protestima su se mogli vidjeti transparenti i majice na kojima je pisalo – Svi smo mi Nadin.

Majka Amina je dodala da njena starija djeca uskoro treba da krenu u medicinsku školu, ali da se boji kako će njena djeca u ovakvom sistemu nastradati.

Da li je iko pitao šta će biti sa djetetom? Zbog jednog potpisa djetetu je ostavljena samo smrt. Nikada nismo dobili odgovor od KCUS, a moje dijete je na postelji, jer niko neće da mi potpiše njeno izmještanje – kazala je.

Podsjećamo, KCUS je prvobitno odbio potpisati odobrenje za izmještanje djevojčice Nadin nakon što joj nisu mogli dati potrebnu terapiju i lijekove. Otac djevojčice Denis Smajlović zbog cijele situacije u očaju je gasnim pištoljem prijetio šefu Pedijatrijske klinike KCUS-a Edi Hasanbegoviću nakon čega je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović javno kazala da „niko ne želi liječiti djevojčicu takvih roditelja“. Iz KCUS-a su se pravdali da terapiju mogu pružiti, ali da nemaju lijekove koje nabavlja Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Leave a Comment