SDA: Srbija nije nikakav garant Dejtona

 

Reakcija 

“Srbija nije nikakav garant Dejtona”

Strategija odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije, koja je jučer predstavljena u Skupštini te zemlje, ukazuje da Srbija još uvijek pogrešno tumači Dejtonski mirovni sporazum, stoji u saopćenju SDA koja je reagovala nakon što je Srbija jučer predstavila novu Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti u kojoj je naglašeno da je “očuvanje entiteta Republika Srpska” vanjsko-politički prioritet te zemlje.

Saopćenje vam prenosimo u cijelosti u nastavku.

Tretiranje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, kao prioriteta u strategiji nacionalne odbrane Srbije, predstavlja očiglednu zamjenu tezu. BiH nikada nije ugrožavala suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već je upravo bilo suprotno.

Unutrašnji odnosi BiH nisu nikakva prijetnja odbrani Srbije, te njihovo uvrštavanje u strategiju odbrane predstavlja još jedan izraz paternalističkog i agresivnog odnosa Ministarstva odbrane Srbije prema BiH.

Srbija nije nikakav garant Dejtona, već je svojim potpisom samo priznala učešće u ratu u Bosni i Hercegovini. Garanti Dejtonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD-om, a pokušaj Ministarstva odbrane Srbije da Srbiju svrsta u taj red velikih sila ukazuje samo na nerealne pretenzije zvaničnog Beograda.

Kada se već referiše na Dejtonski mirovni sporazum, Ministarstvo odbrane treba prije svega da u svoje akte uvrsti prvi član Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srbija obavezana «da se uzdržava od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine», zaključuju iz SDA.

Leave a Comment