Skup u Novom Gradu: ‘NE’ odlagalištu nuklearnog otpada u Trgovskoj gori

 

tria) – U Novom Gradu je održan protestni skup ‘Trgovska mora, reci – NE MOŽE’ kojim su građani i aktivisti ukazali na štetnost gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Republici Hrvatskoj, na granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Doneseno je i niz zaključaka, a kako je za Patriju kazao Senad Šepić, pokretač inicijative i predsjednik Nezavisnog bloka jedan od zaključaka je da svi nivoi vlasti do 30. septembra na sjednicama utvrde svoja protivljenja.

 

Za 30. septembar 2019. godine planirano je donošenje finalne odluke nadležne resorne komisije u Hrvatskoj i u znak ponovnog skretanja pažnje na ugroženost Nacionalnog i Parka prirode Una, oko 300.000 ljudskih života u oba bh. entiteta.

 

„S tim u vezi, pozvane su sve institucije BiH da do 30. septembra utvrde ili potvrde zvanične odluke protivljenja izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, a pozvano je i Predsjedništvo BiH da hitno formira akcioni tim, kako bi kao nadležna institucija za vanjsku politiku BiH vlastima u Republici Hrvatskoj jasno predočilo stav o protivljenju naše države po pitanju odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori“, kazao je Šepić.

Sa skupa su pozvane i EU i međunarodna zajednica da se aktivno uključe i zatraže poštivanje međunarodnih pravnih akata koje su BiH i RH potpisale.

„Zahvaljujemo svim građanima koji su do sada potpisali peticiju i institucijama koje su svojim postupcima i djelima pomogle da se zaštiti interes građana BiH te se nadalje pozivamo sve institucije NVO, političke stranke i građane da se i dalje uključe u akciju potpisivanja peticije i jasnog protivljenja izgradnji odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori“, dodao je Šepić.

Do danas je peticiju potpisalo više desetina hiljada ljudi u gradovima BiH, ali i putem interneta. Iz Inicijative pozivaju sve građane da se odazovu i narednom protestnom skupu koji je zakazan za 27. septembar 2019. godine u organizaciji predstavnika Opštine Novi Grad.

Leave a Comment