Turska predstavila prvi domaći automobil, provozao ga i predsjednik Erdogan

 

C-SUV

Turska automobilska grupacija Joint Venture Group Inc. ili TOGG sastoji se od pet kompanija i planira osnovati fabriku u proizvodnom centru Bursa. Investicija od 22 milijarde lira (3,7 milijardi dolara) omogućit će proizvodnju pet modela i ukupnu proizvodnju od 175.000 vozila godišnje.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

 

Prvo vozilo C-SUV bit će predstavljeno 2022. godine, navodi se na stranici TOGG-a. Posljednjih nekoliko dana grupacija je na svojoj Twitter stranici otkrivala pojedine vizualne informacije o modelu koji su dizajnirali Italijani iz kompanije Pininfarina SpA, objavio je časopis Dunya 11. decembra.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

 

Očekuje se da će projekt doprinijeti 50 milijardi dolara turskoj ekonomiji za 15 godina nakon što vozilo bude predstavljeno 2022. godine, izjavio je Mehmet Gurcan Karakas, glavni izvršni direktor konzorcija.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

 

Investitori su dužni osigurati najmanje 3,5 milijardi lira u gotovini kao kapital do kraja 2023. godine, piše Bloomberg.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

 

Čast da među prvima provoza ovaj automobil imao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon što je automobil izložen u sjeverozapadnom gradu Gebze, blizu Istanbula.

Leave a Comment