“Ulica Srebrenica” u francuskoj metropoli

 

 

U svom prijedlogu Savjetu grada za imenovanje ulice po Srebrenici gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je istakla da je na području tog grada počinjen najveći masakr poslije Drugog svjetskog rata

U svom prijedlogu Savjetu grada za imenovanje ulice po Srebrenici gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je istakla da je na području tog grada počinjen najveći masakr poslije Drugog svjetskog rata i da su taj zločin kao genocid kvalificirala dva međunarodna suda: Haški tribunal 2004. i Međunarodni sud pravde 2007. godine.

Ulice od 245 koraka

Ulica Srebrenica se nalazi u istočnom dijelu Pariza u novoizgrađenom kvartu, nedaleko od čuvenog groblja i avenije Père Lachaise. Slučajno ili ne: Ulica Srebrenica je produžetak Ulice Balkan.

Duga je oko 200 metara ili nekih 245 koraka. U cijelosti je stambena, veoma tiha, gotovo bez prometa i gužvi. Počinje malom i jedinom starom zgradom, utonulom u zelenilo, na čiju metalnu ogradu je postavljena ploča “Rue de Srebrenica” s objašnjenjem: “En mémoire des massacres pérpétres en juillet 1995 contre les Bosniaques” – „U spomen na žrtve masakra koji su počinjeni nad Bošnjacima u srpnju 1995.”

Na početku ulice Srebrenica su velike crvene žardinjere, na kraju je drveće i klupe za odmor. Nema posebnog pločnika, nego je prostor za pješake odvojen kamenim kockama do polovice njene dužine, a od polovice željeznim stupovima. I na lijevoj i na desnoj strani su nove zgrade, među kojima se ističe bijeli stambeni toranj od 15 katova. U svibnju je u toj zgradi izbio požar, koji je brzo lokaliziran i ugašen, ali liftovi potom nisu radili danima. Zbog toga je Ulica Srebrenica prvi put u svojoj kratkoj povijesti spomenuta u medijima, što je bio i povod za tekst na stranici Deutsche Wellea.

Što o Srebrenici znaju stanovnici ulice

U ulici nema nijedne trgovine, ali ni kafića. Ima samo jedna apoteka. Njeni stanovnici su, kao i u svim pariškim arondismanima bližim periferiji, multinacionalnog porijekla, različitih religija i kultura.

Ulica je nazvana u znak sjećanja na ubojstvo oko 8.000 Muslimana.

“O da, znao sam za Srebrenicu mnogo prije nego što je naša ulica nazvana njenim imenom”, rekao je na pitanje zna li nešto o Srebrenici,stariji čovjek koji se predstavio kao Emil, ali nije želio da mu se spominje prezime. “Znam što se zbivalo u tom gradu i oko njega krajem prošlog stoljeća. Počinjen je genocid u ratu u Bosni i Hercegovini. Utvrđeno je da su srpske snage počinile genocid nad Muslimanima. Gotovo je nevjerojatno da se to dogodilo u Europi: genocid, prvi i jedini na Starom kontinentu poslije holokausta. Zato Srebrenica zaslužuje spomen, barem nazivom ove ulice “, rekao je Emil.

Leave a Comment