VELIKA POBJEDA BAKIRA IZETBEGOVIĆA, SDA I BiH! Šarović: Kako god se zvao dokument koji ide u Brisel, Dodik je aktivirao MAP i pristao na NATO put!

 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici održanoj danas u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Saopćeno je ovo nakon današnje sjednice, gdje je utvrđeno da će Dokument Program reformi BiH biti poslan u Štab NATO-a u Briselu.

Na istoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jedan dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je za “Nezavisne” da je postignut dogovor oko imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Kako je pojasnio, postignut je dogovor i o ANP-u (Godišnji nacionalni program).

Dokument ide u Brisel, Tegeltija je imenovan“, rekao je Komšić.

Šefik Džaferović bošnjački član predsjedništva BiH danas je na svojoj FB stranici objavio informaciju da je Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici imenovalo Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

JEDNOGLASNA ODLUKA! Džaferović na visini zadatka: ‘NATO podržava dokument koji smo usvojili, ovo je pobjeda BiH, svih njenih naroda i građana’

Dogodio se Kopernikanski obrt – Milorad Dodik prihvatio je slanje dokumenta u Brisel kojim se aktivira MAP, a zauzvrat je Zoran Tegeltija imenovan za mandatara za Savjet ministara BiH, napisao je na svom blogu politički analitičar Slobodan Vasković.

Vasković tvrdi da se usvojeni Dokument ne zove godišnji nacionalni program (ANP), već ima drugi naziv (Program reformi BiH), što ne mijenja bitno na suštini.

NATO je, kako Vasković, prihvatio slanje tog dokumenta u Brisel i on, ističu, znači aktivaciju MAP-a.

Šarović: Kako god se zvao dokument koji ide u Brisel, Dodik je pristao na NATO put

Iako je obećavao da nikada neće prihvatiti ANP, sada je potpuno jasno da je pristankom na ovaj dokument, kako god da se on zvao, Dodik aktivirao MAP i prodao Republiku Srpsku – prva je to reakcija Mirka Šarovića, predsjednika Srpske demokratske stranka (SDS), a nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na današnoj sjednici dalo zeleno svjetlo Zoranu Tegeltiji da krene u formiranje novog saziva Vijeća ministara.

Predsjedništvo je donijelo odluku i da se Program reformi pošalje u sjedište NATO-a.

Svojim glasom dobio je mandatara, ali je to platio ulaskom Republike Srpske u NATO savez. Kojim god imenom ovaj dokument sada nazvao, a sigurno će se pravdati ovih dana da to nije to, jasno je da je Dodik prekršio rezoluciju NSRS-a o vojnoj neutralnosti. Time je sebe postavio visoko na sramnoj ljestvici osoba koje su donijele jednu od ključnih odluka pogubnih za interese građana i ciljeve Republike Srpske – navodi Šarović.

Podsjećamo, poštivanje Ustava i ranijih zakona i odluka koji podrazumijevaju slanje ANP u sjedište NATO-a, bili su ključni uslovi SDA i njenog lidera Bakira Izetbegovića za formiranje vlasti na državnom nivou, što su odbijali uraditi Milorad Dodik i njegov SNSD i gotovo godinu dana blokirali formiranje vlasti. Dodikovim pristankom da se u sjedište NATO-a pošalje dokument koji sadrži sve bitne odrednice ANP-a, odblokiran je i proces formiranja vlasti.

Leave a Comment