Zbog čega je ruski vojnik koji je sudjelovao u okupaciji Afganistana postao musliman ?

 

Kako je rekao, postupanje afganistanskih vojnika nakon što je zarobljen, ponukalo ga je da istražuje njihovu kulturu, tradiciju i vjeru. Nešto kasnije je postao musliman i uzeo ime Sejh Abdullah

Ruski vojnik koji je učestvovao u okupaciji Afganistana gdje je i zarobljen, danas radi kao kustos muzeja sovjetske okupacije, a zemlju koju je nekad kao dobrovoljac došao okupirati, danas smatra domom. Khakimov kako se nekada zvao, a danas Sejh Abdullah, učestvovao je kao dobrovoljac u početku procesa sovjetske okupacije Afganistana 1979. godine. Nedugo po dolasku u Afganistan je ranjen, a potom i zarobljen.

 

Kako je rekao u razgovoru sa novinarom Anadolu Agency (AA), postupanje afganistanskih vojnika nakon što im je ranjen pao u ruke, zadivilo ga je do te mjere da je odlučio ostati s njima i nakon rata. Otac mu je Rus, majka Ukrajinka, a Abdullah danas sebe zove Afganistancem. Kako je rekao, postupanje afganistanskih vojnika nakon što je zarobljen, ponukalo ga je da istražuje njihovu kulturu, tradiciju i vjeru. Nešto kasnije je postao musliman i uzeo ime Sejh Abdullah.

-Kada sam ranjen i zarobljen imao sam 25 godina. Afganistanci su veoma dobro postupali sa mnom. To me se jako dojmilo. Odlučio sam postati musliman i ostati u Afganistanu – prisjetio se u razgovoru s novinarom AA.

Abdullah živi i radi u Heratu, gradu na zapadu Afganistana, gdje je osnovao i porodicu. Kustos je muzeja sovjetske okupacije u kojem posjetiocima svakodnevno govori o eksponatima, uglavnom oružju koje je nekada davno i sam koristio u Afganistanu.

-U ovom muzeju su prikazane i patnje ovdašnjih ljudi. Želim ovdje raditi i o tome govoriti sve dok sam živ – rekao je.

Sejh Abdullah je jedan od 40 nestalih sovjetskih vojnika u Afganistanu za koje je Rusija tražila povratak u zemlju. Međutim, kako je rekao, on nije želio napustiti Afganistan.

-Prijateljstvo s afganistanskim borcima koji su me ranjenog zarobili a odmah potom se pobrinuli da mi se ukaže svaka pomoć, i danas njegujem. Kada umrem, želim biti sahranjen u ovoj zemlji – rekao je.

Sovjetska okupacija Afganistana počela je 1979., trajala duže od devet godina i iza sebe ostavila više od milion mrtvih civila te tri miliona ranjenih.

Prema zvaničnim informacijama, Sovjetski Savez je Afganistanu izgubio 14.751 vojnika, od čega pet generala. U okupaciji je učestvovalo oko 620.000 vojnika. Sovjeti su u Afganistanu izgubili 451 letjelicu, 147 tenkova, 443 topa i 11.000 kamiona razne namjene. Okupacija Afganistana koštala je Sovjetski Savez 50 milijardi dolara.

Izvor:  Anadolija

Leave a Comment