Zbog lažne diplome radnice Ministarstva nauka, Divjak krenula u provjeru 90 hiljada zaposlenih

 

HRVATSKA Vanredni postupak

Foto: jutarnji.hr Blaženka Divjak

 

Slučaj je prijavljen policiji, inspekciji Ministarstva uprave kao i Zavodu za zapošljavanje

Autor: Jutarnji.hr

Ministarstvo nauka pokrenulo je vanrednu provjeru diploma 90 hiljada zaposlenih u sistemu nauke i obrazovanja.

Vanredni postupak provjere vjerodostojnosti Ministarstvo nauka pokrenulo je zato što je u toj ustanovi otkrivena osoba s krivotvorenom diplomom Univerziteta u Zagrebu, objavio je Jutarnji list.

Riječ je o ženskoj osobi s lažnom diplomom Hrvatskih studija koja je u Ministarstvu radila administrativne poslove, a zaposlena je na ugovor o radu na određeno vrijeme temeljem javnog konkursa sredinom novembra 2018.

Prije toga je u toj ustanovi radila kroz mjeru stručnog radnog osposobljavanja (SOR), a zatim na projektu putem ugovora o djelu.

Da njihova zaposlenica ima lažnu diplomu otkrili su mjesec i pol nakon zapošljavanja, a da je diploma lažna potvrdili su i s Hrvatskih studija. Slučaj je prijavljen policiji, inspekciji Ministarstva uprave kao i Zavodu za zapošljavanje putem kojeg je osoba i došla u Ministarstvo nauka kroz SOR, a u čijim je dokumentima zavedena kao visokoobrazovana osoba.

Zatraženo je i očitovanje osobe s lažnom diplomom te joj je uručen otkaz, potvrdili su za Jutarnji list iz Ministarstva nauka.Nakon toga je, iako je određeni period slučaj čuvan u tajnosti, ministrica Blaženka Divjak odlučila zatražiti provjeru svih diploma osoba zaposlenih u sistemu obrazovanja, od osnovnih i srednjih škola do agencija.

Leave a Comment