ABDULAH SIDRAN O COVID- 19: NORMALNOST JE NESTALA, PRVI STAJEM U RED DA PRIMIM VAKCINU

 

Nekoliko svjetskih kompanija, među kojima je prva Pfizer iz Amerike, pronašle su vakcinu protiv koronavirusa, pošasti koja nam je promijenila život i odnijela brojne živote.

 

Pa iako naučnici još nisu potvrdili da je efekat djelovanja vakcine 100 posto, odnosno ne mogu potvrditi da će nas dugoročno zaštititi od COVID-19 jer su potrebna dodatna istraživanja, a ne zna se ni da li može ostaviti neke dugoročne posljedice na ljudski organizam, Velika Britanija je prva u svijetu napravila korak i odobrila vakcinisanje.

I Bosna i Hercegovina se već uključila u nabavku vakcina i to putem COVAX mehanizma, inicijative koju koordiniraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI fondacija i Koalicija za epidemiološku spremnost za inovacije (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI), prenosi Faktor.

Jer vakcina nam je trenutno jedina slamka spasa. Strah od njenog djelovanja postoji – Bosanci i Hercegovci, kao i ostali građani planete Zemlje, prema izvještajima svjetskih medija pokazuju nepovjerenje, ali veći je strah od života u neizvjesnosti gdje vreba nevidljivi neprijatelj.

– Mi smo već duže vremena u položaju koji nas uči da smatramo i nazivamo nova normalnost. Ne treba biti suviše učen da bi se razumjelo kako je to zapravo oksimoron, nešto nemoguće, poput drvene peći. Normalnost je nestala, a ono što je nastalo moramo smatrati novom normalnošću. Budući da prilično dobro razumijem te procese – nemam nikakvog kolebanja oko vakcine. I prvi stajem u red da je primim. Svaka je izvjesnost bolja od neizvjesnosti ispunjene strahom – kazao je akademik Abdulah Sidran.

Leave a Comment