BiH / Javnost stala uz ef. Musića: Traže odbacivanje ostavke glavnog imama u Sarajevu

 

Kenan ef. Musić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, objavio je na jučer da je predao ostavku na tu poziciju reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću zbog, kako je naveo, stalnih opstrukcija u vršenju dužnosti i organiziranog progona i “stravičnog mobinga svih neistomišljenika”.

 

Kako je napisao na Facebooku, prethodne dvije godine njegovog mandata obilježile su “kontinuirane opstrukcije i blokade u izvršavanju emaneta povjerenog glavnom imamu, nemogućnost pozitivnog utjecaja na odabir najboljih i najsposobnijih imama za predvođenje džemata, uskraćivanje uvida u osnovne elemente finansijskih i vakufskih procesa, te stalne laži i insinuacije usmjerene na diskreditaciju mene i ljudi sa kojima sarađujem”.

Nakon njegove objave, brojne Sarajlije dale su mu podršku, ali i pokrenule peticiju koju je do sada potpisalo preko 1.000 osoba. Pozivaju Rijaset Islamske zajednice u BiH da odbaci ostavku hafiza Kenana, te provedu istragu po njegovim saznanjima i sankcioniše neodgovorne.

Kenan ef. Musić / Opstrukcije i blokade: Glavni sarajevski imam dao ostavku

“Apelujem na našeg uvaženog Reis ef. Huseina Kavazovića, da bezuslovno odbije podnesenu ostavku Glavnog imama, našeg Hafiza Kenana Musića, i zamolit ću da se obrati zorna pažnja na navode na koje je Hafiz ukazao. Lično smatram da bi takav potez urodio jačanju naše Islamske zajednice. S poštovanjem!”, napisao je u potpisu peticije korisnik Alen Šarčević.

Reagirala je i Una Bejtović.

 

Una Bejtovic @unabeyPR

Malo ko je bio pravi čovjek na pravom mjestu kao hafiz Kenan Musić! A ako on kaže sve ovo šta nam to govori?
To nam ukazuje kako je zahvaljujući retrogradnim, uskogrudim, sitnošićardžijskim umovima koji se uzdaju više u fotelju nego u Gospodara percepcija islama došla 1/2

20

Twitter Ads info and privacy
See Una Bejtovic's other Tweets

 

“Malo ko je bio pravi čovjek na pravom mjestu kao hafiz Kenan Musić! A ako on kaže sve ovo šta nam to govori? To nam ukazuje kako je zahvaljujući retrogradnim, uskogrudim, sitnošićardžijskim umovima koji se uzdaju više u fotelju nego u Gospodara percepcija islama došla od savremenog, progresivnog ‘Uči, čitaj, u Ime Gospodara tvoga!’ do vjere koja se vezuje za nešto zaostalo, ograničeno i rezervisano za uhljebljenje neproduhovljenih poslušnika”, navela je Una Bejtović na Twitteru.

Kako je naveo ef. Musić u objavi na Facebooku, “navedenim manipulacijama želi ubaciti nesloga među džemate i imame radi ostvarivanja kratkoročnih sitnih interesa, bez sagledavanja dugoročnih posljedica za našu zajednicu”.

“Uzimajući u obzir sve okolnosti, i pored moje velike želje i truda da stvari u Medžlisu krenu u pravom smjeru, smatram da nemam nikakav racionalni izgled za promjenu stanja nabolje u Medžlisu”, napisao je ef. Musić.

 

Nihad Kestendžić @NihadKestendzic
Replying to @NihadKestendzic @NerminPadez

hfz Kenan ef. Musić je jako popularna osoba među džematlijama ali i među dobrim dijelom mlađih imama u Sarajevu.
Do sada je sukob tinjao unutar zidova džemata, sada mislim da kreće otvoreni rat za budućnost Islamske zajednice.

3

Twitter Ads info and privacy
See Nihad Kestendžić's other Tweets

 

 

Kao kap koja je prelila čašu navodi provođenje organizirane kampanje progona i stravičnog mobinga svih neistomišljenika kroz najrigidnije totalitarističke forme revanšizma, rehabilitacije verbalnog delikta i inkriminiranja slobodnog mišljenja, koja se provodi prema čestitim i vrijednim ljudima iz džemata i imamima koji nose najveći teret organiziranja i djelovanja Islamske zajednice.

“Moje djelovanje da se institucionalno zaštite ti čestiti ljudi, nažalost, nije dalo rezultat, pa se moja ostavka može tretirati kao još jedan poziv svim vjernicima i vjernicama na zaštitu prava na slobodu mišljenja i djelovanja, za koju smo u bliskoj prošlosti platili cijenu krvlju naših šehida”, kaže Musić.

Pismo upućeno IZ i Reisu,
doc. dr hafiz Kenan ef. Musić objavio je na svom fb profilu,
neka bude početak pranja obraza ove (političko)vjerske institucije

— amela

 

Leave a Comment