Borci odgovorili SDP-u: Zar predsjednika Izetbegovića i ono što je govorio trebamo zaboraviti

 

“Sramotno je što se polemika u vezi s postavljenim stelama proširila na politički teren i što nekada stranka koja je imala određenu težinu i utjecaj na politička zbivanja posljednjim saopštenjem, u nadi da će prikupiti političke poene, zapravo tone još niže. Sramotno je što se predstavnici bilo koje stranke i partije, a s obzirom na saopštenje SDP-a u ovom slučaju ćemo govoriti samo o njima, prilikom obilježavanja različitih važnih događaja i ličnosti iz odbrambeno oslobodilačkog rata, samo deklarativno izjašnjavaju da istinu treba sačuvati od zaborava”, navode iz udruženja.

Nemojte se igrati s nama, dodaju, patriotama ove zemlje koji smo davali dijelove svog tijela, ali i živote, na čelu s prvim predsjednikom i vođom antifašističkog otpora velikosrpskoj agresiji na slobodu, suverenitet i teritorijalni integritet naše države rahmetli Alijom Izetbegovićem.

“Nama nema ništa svetije od Bosne i Hercegovine i svakog pojedinca ili kolektiva koji su stajali na braniku države. Sramite se što zarad ponekog vijećničkog mjesta i načelničke pozicije prodajete ovu zemlju i dajete vjetar u leđa negatorima agresije, genocida u Srebrenici, naših žrtava u ratu, a sada i Bosne i Hercegovine. Istinu od zaborava možemo sačuvati jedino sjećanjem i prenošenjem svega što se dešavalo u ratnom vihoru”, kažu oni.

Mi nismo ratni huškači, ali želimo da mladi naraštaji znaju šta se dešavalo od 1992. do 1995. godine, dodaju.

“Zar ima mjesta i lokaliteta sa više simbolike na kojem bi ovo trebalo raditi nego tamo gdje se nalazi kompleks obrazovnih institucija? Zar rahmetli predsjednika i ono što je govorio trebamo zaboraviti? Zar je loše prenijeti rečenice u kojima je opisan smisao života svih bića na svijetu bez obzira na to od koga su potekle? I na kraju, zar vam smeta što u navedenoj ulici više nije poligon za parkiranje vozila nego šetališno-edukativna zona u kojoj se nalazi škola koju je nekad pohađao rahmetli Izetbegović”, pitaju se oni.

Nastavljaju kako vjeruju da ima i drugih terena i oblasti na kojima možete prikupljati jeftine političke poene, ali ovim putem vam upućujemo najdobronamjerniji apel, nemojte to raditi na tekovinama svete borbe za našu domovinu.

“Nemojte očekivati da ćete na ovaj način steći simpatije bilo kojeg istinskog patriote i stanovnika kojem su Bosna i Hercegovina i Sarajevo u srcu. Vjerujemo da ste po prvim reakcijama javnosti, ali i na društvenim mrežama brzo uvidjeli pogubnost vašeg saopštenja te da ste dobili potpuno suprotan efekat od onog koji ste očekivali. Dođite na Kovače, ali i ostala mezarja i groblja u Sarajevu i širom Bosne i Hercegovine. Vidjet ćete na suzama majki i supruga, djece i porodica naših šehida i poginulih boraca, da se ova populacija ne smije i ne treba koristiti u političke svrhe”, kazali su.

Ovoj populaciji treba pomoći u svakom smislu, dodaju, a najviše da se zna da žrtva najboljih sinova naše domovine nije bila uzaludna.

“Vi u SDP-u ste je upravo dali u bescijenje. Ovim putem boračka udruženja daju podršku ovakvim i sličnim projektima kojima je cilj spasiti od zaborava svetu borbu patriota, ali i upozoravamo svakoga, pa i Općinu Centar, da i ne pomišljaju na uklanjanje stela koje su postavljene”, zaključili su oni.

Leave a Comment