Borci podržali Ismeta Gavrankapetanovića: Ne prelazite crvenu liniju

 

Sada kada Hasanbegović treba da odgovara za svoje postupke u slučaju djevojčice Nadin Smajlović, on u stilu pripadnika KOS-a perfidno pokušava svoju krivicu i to zamjenom teza prebaciti na drugog, stoji u saopćenju

Brojna udruženja i nevladine organizacije pružile su podršku prim. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, v.d. direktoru Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, nakon što je pokušao pomoći maloj Nadin Smajlović.

 

Saopćenje, iza kojeg stoje “Zelene beretke” Stari grad, Udruženje maloljetnih boraca Stari grad, Udruženje RVI Igman 92 – 95 Ilidža zatim Udruženje Savez boračkih organizacija i Abnora OSG koji okuplja osam organizacija među kojima su Patriotska Liga, Demobilisani borci, Organizatori i pokretači otpora, JOB Unija veterana, Odred Širokača, 115. brigada, 2. brdska, prenosimo u cijelosti.

Poštovane građanke i građani jedine nam domovine BiH za koju smo se borili, krvarili i najbolji među nama živote dali. Obraćamo Vam se ovim saopćenjem, a ujedno i apelom, želeći ukazati na činjenicu kojom se pokušava od strane Dr. Hasanbegovića sa KCUS izokrenuti istina. Jer istina je, a svi smo joj svjedoci da je isti taj doktor Hasanbegović odbio potpisati izmještanje djevojčice Nadin Smajlović. Jer istina je da je isti taj doktor Hasanbegović zajedno sa svojim kolegama prvobitno odbio liječiti djevojčicu Nadin Smajlović.

Istina je da je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović zajedno sa svojim kolegama mnogima od nas spasio živote, omogućio nam da se u najtežim trenucima ratnih godina nadamo životu, spašavao nam noge i ruke i nesebično pomagao i nikad nikom nije odbio liječenje pa ni agresorima koji bi bili zarobljeni, a teško ranjeni. E, sada kada dotični doktor Hasanbegović treba da odgovara za svoje postupke u slučaju djevojčice Nadin Smajlović, on u stilu pripadnika KOS-a perfidno pokušava svoju krivicu i to zamjenom teza prebaciti na drugog. Dotični bi da kaže da je prof. dr. Gavrankapetanović kriv jer je lažno izjavio kako neće da on, Hasanbegović, liječi djevojčicu Nadin Smajlović iako postoje i TV snimci i otpusna pisma i mišljenja ombudsmana za ljudska prava te izjave roditelja djevojčice i njegove direktorice.

E, pa neće to moći tako dr. Hasanbegoviću. Nedamo mi borci našeg suborca prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića. Pozivamo i upozoravamo sve Vas iz KCUS-a i ljekarske komore – ne prelazite crvenu liniju i ne kinjite bosanske gazije, neće vam to na dobro izaći – stoji u saopćenju.

Dok Ljekarska komora KS montira optužbe: Organizacije boraca podržavaju dr. Ismeta Gavrankapetanovića i prijete protestima!

Uzaludno je nastojanje Ljekarske komore KS da općepoznate činjenice o slučaju odbijanja liječenja bolesne djevojčice sasvim izokrene kako bi zataškali odgovornost pedijatara i menadžmenta KCUS-a. Međutim, to ovih dana dobija monstruozne razmjere i sve jače iritira javnost i to do mjere da je posljednji potez u očiglednoj režiji generalne direktorice Sebije Izetbegović inicirao niz boračkih organizacija da zaprijete protestima, ukoliko se provede montirani postupak protiv prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića.Umjesto da ispitaju odgovornost ljekara KCUS-a u slučaju odbijanja liječenja djeteta, Ljekarska komora KS za danas se planirala baviti prijavom prof. dr. Ede Hasanbegovića protiv prof. dr. Gavrankapetanovića, jer je nedavno u TV programu N1 rekao da su „liječenje i pravo djeteta na život ljekarima svetinja!“. Zapravo, dr. Gavrankapetanović to odavno govori u svojim javnim nastupima, stavljajući se redovno na stranu pacijenata i njihovih prava i po tome je prepoznatljiv u javnosti. Međutim, dr. Hasanbegović u tome se našao ugroženim pa je presavio tabak i prijavio Gavrankapetanovića da javnim istupima narušava ugled i dignitet kolega! Tragikomični dio prijave odnosi se na na lajkove i podršku koju dr. Gavrankapetanović daje porodici Smajlović i maloj Nadin na društvenim mrežama!

Dezerteri protiv Gazije

Izgleda da je bezobrazluk i silovanje činjenica po diktatu sa Koševa uz opće nezadovoljstvo građana zdravstvenom zaštitom prevršilo mjeru. Raportu se javilo više boračkih organizacija čiji su članovi revoltirani namjerom Ljekarske komore KS da montiraju postupak protiv dr. Gavrankapetanovića.

Među njima su članovi: Zelenih beretki Stari grad, Udruženja maloljetnih boraca Stari grad, Udruženja RVI Igman 92 – 95, zatim Udruženja boraca Goražda, Saveza ABNOR-a koji okuplja osam organizacija među kojima su Patriotska Liga, Demobilisani borci, Organizatori i pokretači otpora, JOB Unija veterana, Odred Širokača, 115. brigada, 2. brdska brigada… a spisak će se danas zasigurno produžiti. Također, svjedoci smo hiljada komentara podrške dr. Ipetu na društvenim mrežama.

Treba naglasiti da javnost u Sarajevu i mnogo šire jako dobro poznaje činjenice o ovom slučaju i ima jasno mišljenje o moralnim karakteristikama aktera. Najnovija akcija rukovodstva KCUS-a posljedica je njihove panike zbog opće osude građana u slučaju odbijanja liječenja djevojčice Nadin, posebno nakon što se otkrilo da je uskraćivanje prava na liječenje u inostranstvu jedna od morbidnih metoda štednje aktuelnog menadžmenta. Umjesto prihvatanja odgovornosti i ispravljanja grešaka na Koševu su se odlučili da napadnu osobu čija kritika sistema ima posebnu težinu.

Prijava protiv dr. Gavrankapetanovića uslijedila je nakon što je zastupnica Skupštine KS Arijana Memić dostavila Odboru za etiku i deontologiju LJK KS „Inicijativu za pokretanje postupka utvrđivanja povreda dužnosti ljekarskog zvanja protiv generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i drugih,  zbog uskraćivanja liječenja i prava na izmještanje izvan BiH“ Da se ne bi bavili time, pedijatri predvođeni Hasanbegovićem podnose nebuloznu prijavu protiv kolege. Postoje naravno i drugi razlozi kao npr. patološka potreba direktorice Izetbegović da opstruira sva nastojanja Gavrankapetanovića da unaprijedi zdravstvenu uslugu u Općoj bolnici.

Vjerovatno je takav nivo bahatosti i razjario borce da su dali otvorenu i bezrezervnu podršku, kako kažu, „hirurgu koji nas je spašavao, dok su dezerteri plandovali izvan Bosne i sad bi svima krojili sudbinu. To tako neće moći!“

Neke od reakcija dostavljenih Raportu izuzetno su oštre i neobjavljive u medijskom prostoru, ali njihova suština ukazuje da su borci svjesni moralnih kapaciteta aktera ove farse, tj.  „da je Komora produžena ruka Izetbegovićke“, „da je Hasanbegović taj koji je odbio potpisati izmještanje djeteta na liječenje“, a da je „doktor Ipe taj koji je zajedno sa kolegama mnogima od nas spasio ruke, noge, omogućio da se u najtežim trenucima ratnih godina nadamo životu. Gavrankapetanović je taj koji nikad nikom nije odbio pomoć pa čak ni agresorskim vojnicima!“

Ne prelazite crvenu liniju!

„Pozivamo vas i upozoravamo, sve vas u KCUS-u i Ljekarskoj komori: Ne prelazite crvenu liniju i više ne kinjite bosanske gazije, neće vam to na dobro izaći!“, kaže se u jednom od najoštrijih obraćanja koja su dostavljena redakciji.

Ozlojeđenost lidera boračkih organizacija, a koji su se obraćali u ime članstva, je izuzetna. Na granici prijetnji. Ovdje se na radi samo o reakciji na ugrožavanje uglednog pojedinca koji upozorava na potrebu povratka moralnim vrijednostima, nego i o dubokom nezadovoljstvu lošim i opasnim stanjem u zdravstvu, a isto tako i u državi čega su uzroci jedan te isti uski krug ljudi. U situaciji kada zemlji prijeti italijanski scenarij pandemijske krize i kad su kapije Kliničkog centra zavarene (!) za pacijente, menadžment KCUS-a se bavi zataškavanjem vlastitih grešaka i to tako što će montirati „krivicu“ najgalsnijem kritičaru zdravstvenog sistema,prenosi raport.

Bahatost i licemjerstvo režimskih klimoglavaca prevršilo je sve granice i nikakvo čudo neće biti ako se danas pred Ljekarskom komorom KS u Sprečanskoj ulici ili pred KCUS-om spontano okupe ne samo preživjeli borci, nego i građani kojima se postavljenje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na čelo Opće bolnice ukazalo kao svjetlo u mračnom tunelu. Društvene mreže su pokazatelj da se ljudi očajnički hvataju za takve rijetke svjetionike.

Najavljeni protesti u slučaju otkazivanja izbora bit će sigurno gruba poruka nosiocima režima o tome šta narod misli o njih nekoliko i njihovim poslušnicima. I ovaj atak na dr. Ismeta Gavrankapetanovića te reakcije javnosti jasan su pokazatelj.

„Bude li se ovom časnom čovjeku pakovala krivica koje nema, režim će imati posla s nama!“ jedna je od poruka koju bi taj režim konačno trebao shvatiti ozbiljno.

Leave a Comment