Borenović: U Ustavnom sudu sjede sudije koje su došle iz samog vrha SDA

 

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da “Ustavni sud BiH više od 20 godina opterećuje zemlju kao i da je svima jasno da neka normalna zemlja nigdje ne može da ide ako ima strance u svom Ustavnom sudu”.

“Neophodno je naći mehanizam kako strane sudije zamijeniti domaćim”, rekao je Srni Borenović, komentarišući izjavu Savjeta za sprovođenje mira u BiH /PIC/ u kojoj su svi, sem Ruske Federacije, dali bezrezervnu podršku radu ovog suda i njegovih sudija.

 

Prema njegovim riječima, domaće sudije u Ustavnom sudu BiH treba da budu profesionalci, koji ne dolaze iz političkih partija i koji će raditi svoj posao odgovorno i ozbiljno.

“Zato treba učiniti napor i tu je velika odgovornost vladajućih političkih partija i drugih političkih faktora, kako izaći iz ovog velikog izazova”, istakao je Borenović koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On je naglasio da je važno biti mudar i ići sa institucionalnim odlukama, te podsjetio da je dogovoreno da će u Parlamentarnoj skupštini BiH biti predložen zakon o odlasku stranih sudija i imenovanju domaćih u Ustavni sud BiH.

Borenović je ponovio da je “Ustavni sud u posljednjih 10 do 15 godina postao mehanizam za sprovođenje politike SDA, što je, kako je naveo, jasno rekao lider ove stranke Bakir Izetbegović”.

To je neprihvatljivo, ali i loše i štetno za BiH, posebno ako imamo u vidu činjenicu da u Ustavnom sudu sjede sudije koji su došli iz samog vrha SDA“, rekao je Borenović i dodao da je vidno da “apelacije njihovih ljudi uvijek dobiju podršku većine članova Ustavnog suda i to preglasavanjem sudija koji dolaze iz Republike Srpske”.

U izjavi PIC-a koju nije podržala Ruska Federacija navedeno je da Upravni odbor PIK-a još jednom izražava bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija.

U saopštenju PIK-a navodi se da su odluke ovog suda konačne i obavezujuće, te da su nadležni organi obavezni da ih sprovode.

Leave a Comment