Borrell u Parlamentu BiH: 2021. bi mogli biti ispunjeni uslovi za status kandidata

 

 

Borrell u posjeti našoj zemlji boravi povodom 25. godišnjice zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U otvorenom i iskrenom razgovoru, u kojem su učestvovali predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović, predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović i Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić i, u ime zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto, poslanica Darijana Filipović, iznesena su različita viđenja aktuelnog političkog trenutka u Bosni i Hercegovini, ali i naglašen zajednički stav o potrebi ubrzanja evropskog puta BiH i dobijanja statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

Naglašavajući kako je Dejtonski mirovni sporazum okončao tragični ratni sukob i obezbijedio mir i stabilnost, Borrell je naglasio da jasna evropska perspektiva BiH i proces evropskih integracija predstavljaju pokretačku snagu za nastavak procesa pomirenja i jačanja povjerenja u našoj zemlji.

Potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku pozdravio je postizanje sporazuma kojim je omogućeno održavanje izbora u Mostaru, kao i usvajanje Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će omogućiti uspostavljanje bliske saradnje između PSBiH i Evropskog parlamenta. Ohrabrujući članove rukovodstva PSBiH da nastave započete reforme, posebno donošenje zakona o VSTV-u, sukobu interesa i javnim
nabavkama, Borrell je poručio da će EU pružiti punu podršku BiH, ali da dinamika evropskog puta BiH i dobijanje kandidatskog statusa u najvećoj mjeri zavise od opredjeljenja domaćih lidera da u značajnoj mjeri realizuju reforme i prioritete iz Mišljenja Evropske komisije.

Zahvaljujući se Borrellu na posjeti i iskazanoj podršci BiH na njenom evropskom putu, članovi rukovodstva PSBiH istakli su opredijeljenost da zajednički rade na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Najviši zvaničnici PSBiH iznijeli su stav da bi 2021. godina, kao godina u kojoj nema izbora, mogla biti
godina reformi, kao i godina u kojoj bi BiH mogla ispuniti uslove za dobijanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU, što bi, kako je rečeno, trajno i nepovratno trasiralo evropski put naše zemlje i predstavljalo najsnažniju moguću podršku svim proevropskim snagama i politikama u Bosni i Hercegovini.

Sastanku članova kolegijuma oba doma PSBiH sa Borrellom prisustvovao je i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Leave a Comment