Bošnjaci u NSRS-u neće podržati budžet ako se ne usvoje tri amandmana za povratnike

 

 

U prvom amandmanu grupa “Zajedno za BiH“ traži da se doznake za finansiranje povratka u Republiku Srpsku povećaju sa 985.000 KM na 2.000.000 KM, a da se sredstva osiguraju iz budžetske rezerve.

U obrazloženju se navodi da su sredstva od 985 hiljada KM nedovoljna imajući u vidu broj povratnika u entitet RS, njihovo socio-ekonomsko stanje i iskazane potrebe, a naročito u vrijeme pandemije. Napomenuli su da je u budžetu za 2020. godinu usvojen iznos koji sada predlažu.

Drugi amandman se tiče grantova humanitarnim društvima “Merhamet“. Traži se povećanje za 80 hiljada, dakle sa 120.000 KM na 200.000 KM.

U trećem amandmanu poslanici okupljeni oko grupe “Zajedno za BiH“ traže povećanje za 120.000 KM grantova za rad udruženja civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, sa 80.000 na 200.000 KM. U obrazloženju se navodi kako su sredstva nedovoljna za rad ovih udruženja i organizacija koja se uglavnom bave sudbinama bivših logoraša, nestalih osoba i civilnih žrtava proteklog rata.

Ukoliko entitetska skupština ne usvoji ova tri amandmana navedena poslanička grupa neće podržati Prijedlog budžeta RS-a za narednu godinu. Ovu grupu čine poslanici Senad Bratić, Edin Ramić i Begija Smajić.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o Prijedlogu budžeta za 2021. godinu, koji se razmatra po hitnom postupku, a iznosi 3,7 milijardi KM.

Leave a Comment