Čarkadžić: Dio najviših funkcionera u BiH radi protiv interesa svoje zemlje

 

REAKCIJE

Postoje crvene linije ispod koji se jednostavno ne može ići, kaže Čarkadžić

 

Čarkadžić: Postoje crvene linije ispod koji se jednostavno ne može ići, kaže Čarkadžić

FOTO: ARHIV

 

S obzirom na to da se radi o Ruskoj Federaciji, vjerujem da odluka članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da odbiju prisustvovati jutrošnjem sastanku s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom nije bila laka, kazao je za „Avaz“ politolog Denis Čarkadžić.

Čarkadžić smatra da je krajnje vrijeme bilo da se, pa makar to bila i Moskva, konačno pošalje jasna poruka da kada je poštivanje BiH u pitanju u svakom smislu, postoje crvene linije ispod koji se jednostavno ne može ići.

  • Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović

    Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović

    FOTO: AVAZ


– Vjerujem da je čitava javnost u BiH ali i šire imala priliku da vidi da je ta linija jučer na niz načina pređena. Ovo naravno nije prvi put da se dešava i da su u takvim stvarima glavni akteri i organizatori najviši dužnosnici BiH, poput trenutnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a koji bi u skladu sa zakletvom koju su položili, ali i ustavnim i zakonskim obavezama trebali i morali štiti kako interese, tako i ugled države koju predstavljaju – istakao je Čarkadžić.

Ipak, kako ističe, naprotiv, prečesto smo svjedoci da jedan dio najviših funkcionera u BiH radi protiv interesa svoje zemlje.

– I to otvoreno zastupajući interese nekih drugih država, čime se bez posljedica i bilo kakve odgovornosti krši Ustav, zakoni, ali i Strategija vanjske politike Bosne i Hercegovine kao pravno obavezujući akt usvojen od strane Predsjedništva BiH – zaključio je Čarkadžić.

Leave a Comment