Čerkez upozorio: Ako se ovako nastavi imat ćemo španski scenario, moramo reagovati!

 

“Ovo nije one man show. Ovdje se radi o sposobnom, dobrom i profesionalnom timu. Druga zemlja smo u regionu koja je izolovala virus“, rekao je Čerkez te nabrojao imena svih kolega.

On je kazao da je Ministarstvo zdravstva FBiH u svakodnevnoj komunikaciji s kolegama iz WHO-a te je govorio o mjerama iz marta i aprila.

Ekonomija bi disala punim plućima, ali…

“Sve mjere koje su donesene da su kvalitetno i pravovremeno donesene i garantuju da se virus ne širi u obimu koji imamo danas. Stanje je jako loše. Osiguravali smo 90% opreme i sistem i dalje odgovara tome. Dobili smo 12,6 tona opreme od WHO-a, zaštitne opreme. Očekujemo oko 100.000 testova naredne sedmice“, dodao je.

On je istakao da svu pomoć koju smo dobili Federalno ministarstvo zdravstva je uputilo prema kantonima koji ne šalju povratne informacije.

Mjere koje su kvalitetno i pravovremeno donesene, krenuli smo dvije sedmice prije Hrvatske. Danas imamo mjere koje neki uvode tek danas. To govori koliko je sve pravovremeno doneseno. Te mjere ne ugrožavaju ekonomiju, to su mjere koje sprečavaju po 700 ljudi unutra i duplo vani. Ali morali smo ići u restrikcije jer se ne poštuju mjere. Ali problem je u provođenju i nadzoru mjera. Gdje je efikasnost, inspekcije, kantonalni mupovi. Gdje je kontrola mjera? Danas bi ekonomija disala punim plućima da su se vršile stalne kontrole mjera. U suprotnom ići ćemo u restrikcije jer nećemo ovome moći odgovoriti“, poručio je.

Čerkez kaže da je BiH otvoreno “igrala ovu igru“, a da se možda i previše otvorila.

Gdje je lokalna odgovornost?

“Sada imamo s istočne strane masovni uvoz oboljelih. O tome neko treba misliti u ovoj zemlji i donijeti mjere. Ne možemo žmiriti, da ne smijemo ili nećemo da kažemo. Jako je bitno da u određenim postupcima učestvujemo u EU, pa i u nabavci vakcina. 20 posto od broja stanovništva da dobijemo za vakcine, na početku za najugroženije. I o tome se razmišlja i radimo na tome sve vrijeme“, dodao je.

On je kazao da nije pitanje je li sistem decentraliziran ili centraliziran.

“U takvim sistema morate raditi lokalno, treba hrabrosti i vlade trebaju kontrolisati mjere pa nećemo imati zatvorene objekte i krivične prijave. Mi kažnjavamo ljude koji ne poštuju mjere, a kažnjavamo one koji poštuju radi ovih prvih koji ne poštuju. Ako se ovako nastavi mi ćemo imati španski scenarij i onda ćemo se pitati zašto nismo radili posao. Pozovite kantone da počnu raditi poslove koji se odnosi na njih, da dostavljaju informacije i da mi planiramo“, poručio je federalnim parlamentarcima Goran Čerkez.

Leave a Comment