Dević o smjeni Vlade KS: Nudili smo rješenja i sporazume, prvo su prihvatili pa su odbili

 

Predstavnik nove većine

Nudilii smo rješenja i pripremili sporazume među kojem je prijedlog da se oba predsjedavajuća proglase neustavnom i da izglasaju smjenu vlade. Kazao je da su prvo prihvatili, a potom odbili.

“Suočavamo se sa frapantnim kršenjem poslovnika”, rekao je i podsjetio na sjednicu kada dnevni red nije dopunjen njihovom tačkom, a koju je tražilo 18 zastupnika.

“Termin sjednice o smjeni vlade je Konaković sazvao mimo parlamentarne većine. Oni na sve moguće načine pokušavaju onemogućiti izbor Nenadića za mandatara. Zato su napravili neustavnu rokadu da Kristić dođe na njegovo mjesto, uzeli pečat itd”, rekao je Dević.

Ponovio je da neće učestvivati niti na jednoj sjednici koja ovako bude održavana.
Za stav OHR-a kazao je da nije riječ o mišljenju već pismu.

Poručio je da će zakazati sjednicu pa neka je manjina ne ovjeri. Kazao je kako su na jučerašnjem sastanku bilo sve korektno i da su se nadali rješenju, ali da se sve promijenilo poslijepodne kada se Konaković pojavio koji je, kako kaže, rekao da oni imaju moć povlačenja poteza.

“Mislimo da će biti donesena odluka o privremenom finansiranju, žao nam je što je do toga došlo”, rekao je.

Na pitanje kako kada su rekli da se neće pijavljivati na sjednicama, kazao je da ne zna, da će onda možda tužilaštvo ući i uzeti pečat.

U sporazumu su napisali da sjednicom predsjedava Danijela Kristić, ali da ni na to nisu pristali. Nova većina poručila je da neće dozvoliti da manjina bira mandatara.
Sjednica na kojoj će biti donesena odluka o privremenim finansiranju bit će održana krajem mjeseca. S današnje konferencije poručeno je da građani nemaju razloga za zabrinutost i paniku.
“Odluke ne možete zaustavljati tako što ćete uzeti pečat i odlučiti šta ćete pečatiti, a šta ne, nije ovo švedski sto”, rekao je Dević

Leave a Comment