Djevojačka pećina u Kladnju zatvorena jer su vandali išarali mezar

 

Tačan datum počinjenog vandalskog čina nije jasno utvrđen, a na mezaru je između ostalog ispisana riječ kufr, što u islamu predstavlja pojam za nevjerstvo.

Iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona za Klix.ba su kazali da im je ovaj događaj prijavljen.

Glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić nam je kazala da su nepoznati počinitelji također grafitima išarali i sami ulaz u pećinu, a o događaju je obavješteno Kantonalno tužilaštvo u Tuzli.

Foto: Čitatelj

Foto: Čitatelj

 

Povodom ovog događaja su se oglasili i iz Javnog preduzeća Karaula, iz kojeg su istaknuli da je u proteklom periodu, prilikom posjete nepoznatih osoba prostoru djevojačke pećine došlo do skrnavljenja nišana pored mezara djevojci.

“Molimo eventualne posjetioce da u narednom periodu od sedam dana odlože svoje posjete ovoj destinaciji jer će pristup biti onemogućen zbog obavljanja radova na sanaciji oštećenja”, naveli su ovog preduzeća.

Podsjetili su također i da djevojačka pećina spada u red spomenika kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa od ineteresa za Tuzlanski kanton i Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Čitatelj

Foto: Čitatelj

 

Djevojačka pećina nalazi se u kladanjskom naselju Brateljevići, a prati je legenda stara više od 10.000 godina. Riječ je o priči o djevojci čiji se mezar nalazi na uzvišenju na kraju pećine.

Misteriozna smrt mlade djevojke bila je povod da se kroz generacije pronosi nekoliko verzija priče o njenom tragičnom kraju na ovom svijetu, a ovu pećinu i mezar koji se nalazi u njoj posjećuju brojni turisti.

Leave a Comment