Dodik poručio Borrellu: Molimo EU da pomogne BiH, treba nam novi paket

 

 

Dodik je pozvao Evropsku uniju te zamolio Borrella da našoj zemlji pomogne oko kreiranja i ubrzavanja paketa pomoći.

“Do sada se naša država i kreditno zaduživala kod brojnih institucija među kojima je i MMF tako da nam treba novi paket pomoći koje nam, vjerujem, Evropska unija može osigurati. Zbog toga pozivam EU da pomogne BiH kao što to čini s ostalim evropskim zemljama. Potpuno sam uvjeren u vašu dobronamjernost, zahvalan sam i mislim da svi zajedno moramo uložiti dodatan napor kako bi prevazišli sve probleme”, naveo je Dodik.

Dodik je kazao i to da BiH osjeća ogromne posljedice zbog pandemije, posebno na ekonomiju te da bi zbog toga navedena pomoć itekako dobrodošla.

“Konsenzus oko EU svakako je vrijedno dostignuće koje smo postigli ovdje i zahvalili bismo vam da učinite sve da BiH naredne godine dobije status kandidata za ulazak u EU. Zahvalni smo i na pomoći oko pandemije i željno iščekujemo vakcine kako bi smanjili negativne efekte u našoj zemlji koji su veliki. Potreban nam je novi put i paket pomoći i na to se trebamo usmjeriti. Najveći problem su ekonomske posljedice i ako ih ne budemo zaustavili to će samo dodatno povećati probleme političara u našoj zemlji”, naglasio je.

Dodik se veći dio svog govora osvrnuo na Dejtonski sporazum navodeći da je 25 godina od njegovog parafiranja i potpisivanja te dodao da je Borellova posjeta posebno važna na ovaj značajan datum.

“Decenijama nakon toga nema sukoba na etničkoj bazi u BiH jer je Dejtonskim sporazumiom postignut mir i značajno pomirenje te je to njegova najveća vrijednost. I kako je rečeno, Dejtonskim sporazumom je određeno kako da u njoj žive narodi na bazi konstitutivnosti i to je najvažnija činjenica u BiH. I to je bila tema današnjeg razgovora i moram vam reći da se 20 godina nakon Dejtona u RS-u dan potpisivanja slavi kao neradni dan, što nije slučaj u Federaciji BiH”, poručio je Dodik.

Leave a Comment