Džaferović i Komšić se odbili sastati sa Lavrovom: Pokazao nepoštovanje prema institucijama i državi BiH

 

 

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su prisustvovati sastanku s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim. Istakli su kako je ova odluka teško donesena i sa žaljenjem je konstatovao da Lavrov koji predstavlja Rusiju ne poštuju državu BiH i njene institucije.

“Svima jasno da gospodin Lavrov kao ministar vanjskih poslova, ako nije prvi jeste među prva tri svjetska diplomata. Čovjek s tolikim iskustvom, tolikom silom koja stoji iza njega je neko čiji su potezi i postupci uvijek do kraja isplanirani, pogotovo u javnom nastupu. Njegov svaki potez šalje poruke. Ono što smo imali priliku gledati otkako je došao u BiH, po njemu nisu lične poruke već zemlje koju predstavlja. Nedostatak državne zastave na sastanku s Dodikom nije greška protokola.

Riječ je o aparatu koji stoji iza njega i savršeno je informisan o svemu.

Doživljamo ovo kao vrstu nipodoštivanja i negiranja institucija zemlja u koju je došao u zvaničnu posjetu. Izjava u kojoj pozdravlja rezoluciju NSRS koja govori o vojnoj neutralnosti u slučaju prisutpanja jednoj ili drugoj asocijaciji također govori i o tome da ruski ministar savršeno informisan i iskusan izbjegava činjenicu da takvu vrstu odluke mogu donijeti samo državni organi BiH, odnosno da je BiH donijela odluke koje se tiču njene budućnosti u euroatlantskim integracijama, u odlukama je učestvovao i Dodik s kojim se sastao”, rekao je Komšić.

Istakao je kako “na ova dva primjera, misli da je nažalost Lavrov pokazao nepoštivanje institucija i ustavnog sistema i države BiH.

“Nažalost jer mi nije drago što je do ovoga došlo. Naše opredijeljenje jeste da imamo s Ruskom federacijom najbolje odnose, ali očekujemo i da svi oni koji predstavljaju Rusiju poštuju BiH. Da stvar bude gora, sinoć je objavljeno na društvenim mrežama stav glasnogovornice gospodina Lavrova koji u jednu ruku jeste jedna vrsta prijetnji. To je nešto na čemu ne možemo graditi svoje odnose s Ruskom federacijom jer ne možemo mi komparirati Rusiju i BiH u smislu moći i snage, ali možemo ljudima koji tvrde da su naši prijatelji pokazati da od njih očekujemo i tražimo da poštuju institucije ove države i odluke kojr su donesene u skladu s ustavom, a ne da tretiraju RS kao nezavisnu državu. Iz tog razloga sa žaljenjem, donesena je odluka da ga ne ugostimo”, zaključio je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, poručio je da BiH ima svoj ponos i želi poslati jaku poruku te da svi moraju poštovati odluke koje su donijeli svi narodi u BiH.

“Želimo ovako sačuvati dostojanstvo i ponos domovine BiH. Ruska Federacija je velika država, svjetska sila. BiH nije svjetska sila, ali je vrlo važna i značajna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku”, kazao je na početku obraćanja.

On je kazao da Ruska Federacija kaže da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, poštuje suverentitet i teritorijalni integritet BiH.

“No, izjave jučer na press konferenciji ministra Lavrova, koje se ponavljaju kroz ponašanje ambasadora Rusije u BiH, govore nam nešto drugačije. Poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati i sve njegove anekse. Prvo što se spominje je država BiH, njen kontinuitet, institucije i zastava i grb. To su simboli BiH i njenih institucija. To se mora poštovati, a to jučer nije ispoštovano”, rekao je.

Džaferović je istakao da poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati sve anekse.

“Jedan od njih je i OHR, a odlazak OHR-a zagovaraju snage koje govore o secesiji i etničkim podjelama. To gospodin Lavrov zna, a ako kaže da se poštuje Dejtonski sporazum, onda se mora poštovati i OHR. BiH ne može normalno funkcionisati prema postojećem ustavu bez visokog predstavnika. Poštovati Dejtonski sporazum znači poštovati zakone i odluke koje je donijela BiH, između ostalog i euroatlantske integracije. Jučer je sve to na neki način osporavano na press konferenciji nakon sastanka”, kazao je.

Član Predsjedništva BiH je istakao da je izgradnja BiH kao multietničke države, a da su entiteti i država multietnički, uz poštivanje svih naroda na teritoriji BiH, konstitutivnih i nekonstitutivnih, ekonomske i ukupne državne reforme.

“Naši ciljevi su članstvo u EU i NATO savezu. To su definisani ciljevi Bosne i Hercegovine, a u tome su učestvovali svi narodi iz svih dijelova BiH, pa i oni koji to danas negiraju. Komšić i ja smo se nakon dugog razmatranja odlučili na ovaj potez. Procijenili smo da je ovakav postupak jača poruka i za Rusku Federaciju i za našu domaću javnost i za cijeli svijet. Ovo je poruka i našim prijateljima iz Evrope, partnerima za članstvo u EU, partnerima za članstvo u NATO”, kazao je.

Za kraj je poručio:

“Mi smo ponosni ljudi i odlučni. Kada jednom u BiH donesemo odluku svi mi, onda se svi moramo pridržavati te odluke. Oni koji žele biti naši prijatelji, a mislim da BiH i Rusija trebaju biti prijatelji, onda moraju poštovati odluke koje smo donijeli mi u BiH.”

Leave a Comment